Svein Spjelkaviks hjertebarn som han arrangerte for første gang i 1983 har fått ungdom over hele landsdelen til å plukke opp instrumenter og starte band. At de fleste aldri ble superstjerner er ikke så viktig. Det er ikke derfor vi spiller.

Unge tromsøværingers kjærlighetsforhold til festivalen går tilbake til starten med regelrette pilegrimsferder fra byens ungdomsklubber på 90-tallet. Og mange tromsøband har dratt der ifra med en seier og ei platekontrakt i baklomma.

Delte ut tusen kondomer

– Dette er det største jeg har vært med på. Dette er et nytt steg oppover for oss. Jeg er svært glad for at vi vant, sa for eksempel vokalist Robin Gout i Torn til «Tromsø» 3. april 1989 (og representerer med det sitatet alle vinnere av RMR noensinne). 1989 var for øvrig det samme året da deler av festivalen var viet til «kampen mot AIDS», tusen kondomer ble delt ut og gjestene ble «møtt med en fire og halv meter høg penis på scenen».

Andre tromsøband som har vunnet førsteprisen er Turdus Musicus (1999), Desert Highway (2006), Jabba the Butt (2011), Heave Blood & Die (2015) og Kryp (2019).

St. Morten

Med Desert Highway i 2006 vant Morten Rydland Høyning (1981–2014) sin fjerde førsteplass på RMR, så det var kanskje ikke rart at trommisens hjerte banket særlig hardt for festivalen hvor han også arbeidet som bookingansvarlig. Etter hans død opprettet da også byens musikkmiljø fondet Dreamkiller som har som formål å sende tromsøband til Andøya. Hadde Norge vært et katolsk land ville vi omtalt ham som St. Morten, festivalens skytshelgen.

Strømmer festivalen

Lista over nordnorske band som har spilt på festivalen – enten som booka artister eller på rockemønstringa – ser ut som et veritabelt leksikon over nordnorske rockelegender, wannabes, hasbeens og hardt arbeidende musikere som Sondre Justad, Tungtvann, Ohmwork, Vederkast, Dagny, Oh!, Vidar Vang, Taliban Airways, Violet Road, The BlackSheeps, Sivert Høyem, Kråkesølv, Moddi, Oter, Cyaneed, Rocketboyz og Vishnu. For ikke å snakke om tilreisende band som Kvelertak, Black Debbath, Satyricon, Karpe Diem, Dimmu Borgir, Entombed og N-Trance (jepp, du leste riktig).

Men slik blir det ikke i år.

– Koronavirus kom, og satte en stopper for noe av det beste livet har å by på: dundrende lydanlegg og hjerter, tett i tett i en svett gymsal, sene nattetimer. Men heldigvis finnes det virtuelle verdener hvor vi likevel kan samles om musikken, skriver festivalen på sin nettside. Den nå omdøpte festivalen – Rock mot Virus, nå i sin 38. inkarnasjon, streames natt til 4. april. Besøk deres nettsider for mer informasjon.