Levende legende blir Bukta-headliner

«Punkens gudfar», Iggy Pop blir Buktafestivalens headliner neste år.
UNG LEGENDE: Iggy Pop med publikum i sin hule hånd under en konsert i 1970. Foto: Wikipedia 

UNG LEGENDE: Iggy Pop med publikum i sin hule hånd under en konsert i 1970. Foto: Wikipedia 

Iggy Pop regnes av mange som punkens gudfar, gjennom sin tid i det banebrytende bandet The Stooges, som platedebuterte allerede i 1969.

Iggy – eller James Newell Osterberg, Jr – som han egentlig heter, har også en rik katalog som soloartist. 17 album har det blitt, etter solodebuten «The Idiot» i 1977, og låter som «Lust For Life», «The Passenger», «Real Wild Child» og «China Girl» regnes som moderne klassikere av en mer eller mindre samlet internasjonal musikkpresse.

Iggys ville og energiske sceneshow er viden kjent – noe Bukta-publikummet fikk føle på kroppen når legenden besøkte Tromsø med sitt gamle band The Stooges i 2007.

– Iggy har flyttet fjell

– Dette er fryktelig gode nyheter for alle som liker rock. Iggy er en av de største, nålevende legende som er igjen, og hans posisjon i rockens historie kan knapt overdrives. Som artist gjennom snart 50 år har Iggy flyttet fjell der andre har virvlet opp litt grus. Sist var han her med sine banebrytende åndsbrødre i The Stooges, mens vi nå nok vil få en mer tilgjengelig og hit-bevæpnet Iggy, sier iTromsøs musikkommentator Egon Holstad.

– Jeg har sett ham live et tosifret antall ganger og det har variert fra dritbra til fullstendig ubegripelig ekstatisk. Dette er rett og slett ei veldig kul booking, spesielt med tanke på at Iggy for bare et år siden kunngjorde at han var ferdig som liveartist. For en seig jævel. Han gir seg aldri, Iggy.

– Et av få rockikoner

Buktafestivalens bookingsjef Robert Dyrnes bekrefter at Iggy Pop er tiltenkt rollen som headliner under sommerens festival, men hvilken av de tre dagene, er han ikke sikker på. Å få legenden på kroken, krevde en del arbeid.

– Iggy er et av de få rockikonene som fortsatt er i live. Nå er jo alle de andre Stooges-gutta døde, men jeg tror det hjalp oss at Iggy har vært her en gang tidligere.

Dyrnes har mange gode minner fra møtet med Iggy i 2007.

– Det morsomste var hvor interessert han og bandet var i få se en levende hval. Når det ikke lot seg gjøre, valgte Iggy å spise en hvalburger som substitutt – og han er egentlig vegetarianer, haha!

Spiste i Iggys campingvogn

Den Oslo-baserte artisten Ingrid Olava, har også gode minner fra sitt møte med Iggy under Buktafestivalen i 2007.

– Jeg kalte han konsekvent for mr. Pop. Vi spiste sammen i campingvogna hans etter konserten, og snakket litt om rockhistorie, religion og hva familiene våre syntes om at vi drev med musikk.

– Så kjørte han og sjåføren hans meg til Blårock – han var en perfekt gentleman. Ansiktsuttrykket til Egon (Holstad) som sto på yttersida, da Iggy rullet ned vinduet og ropte «Good night, miss Olava», er et nokså morsomt minne, sier artisten.