Derfor elsker Freddy Kalas Tromsø-publikummet

Freddy Kalas omtaler Tromsø som Nord-Norges moteby og mener det nordnorske publikummet er landets mest joviale.
POPULÆR: Fredrik Auke har gitt ut låtene «Pinne for landet», «Feel da Rush» og «Jovial». Pressefoto: Stephen Butkus 

POPULÆR: Fredrik Auke har gitt ut låtene «Pinne for landet», «Feel da Rush» og «Jovial». Pressefoto: Stephen Butkus 

Torsdag står Fredrik Auke, også kjent som Freddy Kalas, på scenen på Studenthuset Driv under Debutuka i Tromsø.

I 2015 var 26-åringen den tredje mest strømmede artisten i Norge. Han kom på andreplass i årets Melodi Grand Prix med bidraget «Feel Da Rush», som har over 18 millioner avspillinger på strømmetjenesten Spotify.

Nå gleder artisten seg til å besøke Tromsø som en del av sin sommerturné.

LES OGSÅ: De 10 VERSTE sommerlåtene

Kremen av kremen

– Jeg har vært i Tromsø før på et russearrangement en gang. Tromsø er veldig fint. Det er litt som Nord-Norges moteby – det er der kremen er, ikke sant, sier han entusiastisk.

– Hvilke forhåpninger har du til publikummet her på torsdag?

– Generelt sett er publikummet overalt i Nord-Norge bra, og det er den delen av landet hvor folk er mest ivrig. Det er noe med det joviale folket der, og mange av artistene som lager musikk i samme sjanger som meg sier det er den mest joviale delen av landet.

LES OGSÅ: Millionartist til Debutuka

Spilles i begravelser

26-åringen skriver låtene sine selv, og forteller at hver av låtene er hentet fra ulike steder i Norge.

– Jeg prøver å hente mye av inspirasjonen fra norske tradisjoner. Målet er at låta skal virke inspirerende og motiverende, og skape en positiv reaksjon hos folk. Tekstene og melodiene er hentet fra mine egne følelser og hvordan jeg blir motivert. Og det funker, forteller artisten som står bak de populære låtene «Pinne for landet», «Fest hos Kalas», «God sommer».

- Hva kan du si om din siste låt «Jovial»?

– «Jovial» er inspirert av min egen tankegang og meg som person. I tillegg har jeg dratt inn litt hverdagslige ting slik at folk får en liten aha-opplevelse om at de må bry seg mindre og ikke irritere seg så mye over ting. Det handler om å «go with the flow». Jeg har faktisk fått flere private meldinger om at musikken fungerer som terapi for mange. Låtene mine har til og med blitt spilt i begravelser og deler av tekstene har blitt gjengitt av prester, sier Auke.

LES OGSÅ: Samarbeider om nordnorsk stjernelineup

Treffer bredt

Artisten forteller at musikken han lager ikke bare spilles av den yngre garde, men også av godt voksne folk.

– Låtene treffer vanvittig bredt. Det er både barn, unge og voksne som streamer musikken, og det er folk i 50-60-årene som hører på den, sier han og legger til at han tror det er de norske tradisjonene han synger om som gjør at musikken treffer bredt.

– I tillegg er det enkle låter som er lette å huske.

– Hva er det du ønsker å oppnå med musikken? Er det at folk skal ha god festmusikk eller ligger det noe mer bak?

– Låtene er mer indirekte festmusikk, og sangen «Hey ho» er for eksempel mer en tradisjonslåt. «Pinne for landet» er mer en festlåt, men det handler i større grad om stoltheten rundt afterski og tradisjoner. Det skal være gladmusikk, og så går det selvsagt an å feste til dem også, sier Auke.

Nå jobber artisten med nytt materiale sammen med en australsk låtskriver.

– Det er de første låtene jeg ikke har skrevet helt på egen hånd, og det blir innenfor reggae, country og popsjangeren, sier han og legger til at låtene vil bli gitt ut ganske kjapt.

– Jeg må jo ha en oppfølger til «Jovial». Jeg jobber også med en mulig ny afterski-låt og tradisjonell vinterlåt, avslører han.