Bodøs postpunkkonger Cakewalk var presseyndlinger nesten fra bandets første powerchord i 1984. Bandet hadde da skiftet navn fra Apokalypsen og konserten på Studenthuset i Tromsø i 1987 varslet om en ny musikalsk retning.

– Vi er i stadig utvikling. Derfor har vi kuttet alle de gamle låtene pluss synthen. Nå vil vi være et rent gitarbasert band. Han som spilte synth passet heller ikke inn sammen med oss. Han var ikke ambisiøs nok. Vi har ambisjoner om å kunne leve av Cakewalk og da må vi alle være oppsatt på å stå på, sa vokalist og gitarist Sten Nilsen til «Tromsøs» Nora Sørensen den 30. mars 1987.

Klar for hardtslående rock

Hun fikk noen ord med bandet i forbindelse med deres konsert på Studenthuset lørdag 28. mars. Det var deres andre konsert her i byen.

– Publikum var full av forventninger foran konserten. Allerede etter gitaristens første akkorder og trommelslagerens første slag, var publikum i stemning for å høre hardtslående rock.

Selv om bandet ga seg i 1989, er det fremdeles mange som husker dette uredde postpunkbandet med sine norske tekster. Da Bodø.nu i 2013 skulle kåre tidenes 100 beste Bodø-låter, havnet Cakewalks «Vådeskudd» på tredjeplass, bare slått av ASA Krogtofts «Graveyard Paradise» og Terje Nilsens «Mjelle».

Musikken like sterk i dag

– Ingen over, ingen ved siden. Cakewalk var et fantastisk band, og musikken deres står like sterkt i dag, sa jurymedlem Erik Johansen i den anledning.

Helt fra sin første inkarnasjon, Apokalypsen, turnerte bandet så mye som de kunne og etter at bandet skiftet navn og frontfigur Sten Nilsen kom på plass, la han aldri skjul på sine ambisjoner.

Men musikkhistorien er som kjent nådeløs og den store suksessen uteble for Cakewalks del, selv to av medlemmene som sto på Studenthusets scene denne lørdagen i 1987, trommeslager Rocky Machine og gitarist Roy Døhring, gikk videre til reggaebandet Irie Darlings.

Avskjedskonsert

Hvis man i dag lytter til Cakewalk vil man klart høre de tidlige inspirasjonskildene i Echo & the Bunnymen, The Cure og Killing Joke, men det er Sten Nilsens nordnorske tekster som får dem til å skille seg ut.

Så da er det bare å slå fast at av og til spiller det ingen rolle hvor mye talent man har, hvor mange gode låter man skriver eller hvor hardt man arbeider.

Cakewalk spilte sin avskjedskonsert på Sinus i Bodø september 1989.