Har gjort jazzen mer tilgjengelig

Onsdag smeller Tromsø jazzfestival i gang. I år har arrangørene gjort festivalen mer tilgjengelig for folk.
BAKGÅRDSKONSERT: Programsjef, Ida Karoline Nordgård, er fornøyd med årets program. I bakgården bak Hildr skal Tromsø jazzfestival blant annet arrangere konsert. 
    
      (Foto: Kent-Einar Myreng)

BAKGÅRDSKONSERT: Programsjef, Ida Karoline Nordgård, er fornøyd med årets program. I bakgården bak Hildr skal Tromsø jazzfestival blant annet arrangere konsert.  Foto: Kent-Einar Myreng

Det er klart for fem dager med kvalitetsjazz rundt om i byen når Tromsø jazzfestival går av stabelen. 18 arrangementer fordelt på en haug med scener rundt om i byen, skal gjøre festivalen mer synlig og tilgjengelig for folk flest.

– Jeg mener vi har fått til et veldig variert program, hvor vi har får fram mange av de forskjellige aspektene ved jazzsjangeren. Vi har alt fra elektronika, pop, samisk, nordiske toner, metall, funk, soul, R&B og andre krysningen innenfor jazzen, sier Ida Karoline Nordgård, som er programsjef for festivalen.

Vil ha flere på festival

Det siste året har nemlig festivalen jobbet mye med å gjøre innholdet i festivalen mer tilgjengelig for allmennheten. Jazz skal nemlig ikke være en smal sak, men noe de fleste kan gå på.

– Vi vil nå ut til flere i alle aldre og alle typer mennesker. Vi kunne sikkert gjort det enda bredere og mangfoldig, men det får vi jobbe videre med til neste års festival, sier Nordgård, som har jobbet ved Tromsø jazzfestival siden i fjor.

Bakgårdskonsert

Festivalen har vært kjent for å benytte litt utradisjonelle scener, som kafeer og foajeer, men i år har man tatt et litt lengre steg i å inkludere Botanisk hage og Bryggejentene i Ersfjorden, som scener. En berikelse, mener programsjefen.

– Det er for å gjøre det litt annerledes og for å bruke bybildet. Jeg gleder meg spesielt til å bruke bakgården til Hildr, hvor vi skal lage en mer helhetlig opplevelse med mange konserter, sier Nordgård.

Matlands favoritter

Vår jazzanmelder Helge Matland anbefaler tre av sine favoritter fra programmet til Tromsø Jazzfestival:

HØYDEPUNKT: Mange gleder seg nok til konserten med Jan Garbarek Group under Tromsø jazzfestival til helgen 
    
      (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

HØYDEPUNKT: Mange gleder seg nok til konserten med Jan Garbarek Group under Tromsø jazzfestival til helgen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø


Jan Garbarek Group
Alle konserter jeg har hørt med Jan Garbarek opp gjennom årene har vært store opplevelser. I år har vår legendariske saxofonist lagt sin eneste konsert i Norge til Tromsø Jazzfestival. På søndagens avslutningskonsert i Kulturhuset vil Jan Garbarek være i godt selskap av Rainer Brüninghaus, som har vært hans keyboardist gjennom mange år, den brasilianske bassisten Yuri Daniel og perkusjonist Trilok Gurtu fra India. Med disse brilliante musikerne på laget ligger dette an til å bli en ekstraordinær konsertopplevelse. Hovedscenen på Kulturhuset kl. 19.30 på søndag.

Leagus
De som ikke har hørt dette tromsøbaserte prosjektet tidligere, bør ikke la denne muligheten gå fra seg. I møtet mellom pianist Herborg Rundberg og gitarist Kristian Svalestad Olstad oppstår musikk i grenseland mellom samtid, tradisjon og improvisasjon. I okktober 2016 ga de ut sin debut-fullengder «Lea Áigi» til strålende kritikker. På fredagens konsert på Verdensteatret har de med seg Christer Jørgensen på slagverk. Verdensteatret kl. 19.00 på fredag.

Bugge Wesseltoft: New Conseption of Jazz
Torsdagskveldens åpningskonsert på Hovedscenen i Kulturhuset byr på elektronisk jazz av høy internasjonal kvalitet leda an av Bugge Wesseltoft, en av de sentrale europeiske aktørene innen sjangeren de siste 25 åra. Medvirkende: Bugge Wesseltoft (keyboards), Marthe Lea (saxofon), Oddrun Lilja Jonsdottir (gitar), Sanskriti Shrestha (tablas), Siv Øyunn Kjenstad (trommer). Hovedscenen på Kulturhuset kl. 19.00 onsdag.

Her er programmet

Onsdag:

Sanem Kalfa & George Dimitru, Bryggejentene i Ersfjorden kl. 19.00.

Torsdag:

Husband, Veitasenteret kl. 13.00

Bugge Wesseltoft, Hovedscenen på Kulturhuset kl. 19.00

Ellen Andrea Wang Trio, Verkstedet på Kulturhuset kl. 21.00

Tromsø Soulvirkelag Jazz Hub, Cafe Sånn kl. 22.00

Fredag:

Husbandet, Heracleum kl. 11.45

Husbandet, Nordnorsk kunstmuseum kl. 14.45

Leagus, Verdensteatret kl. 19.00

Helge Lien Trio, Verkstedet på Kulturhuset kl. 20.30

Shining, Studentsamfunnet Driv kl. 22.00

Dj Less Talk, More Action! Cafe Circa kl. 23.00

Lørdag:

Barnekonsert med Klangbein, Lillescenen på Kulturhuset kl. 12.00

Husbandet, Botaniske hage kl. 14.00

Sondre Kleven Quintet/Kiss The Tattoo if You Want to Dream, Hildr kl. 17.00

Beady Belle/Rohey, Hildr kl. 20.00

Husbandet, Hildr kl. 23.00

Søndag:

Jan Garbarek Group, Hovedscenen på Kulturhuset kl. 19.30

Take Five, Cafe Sånn kl. 21.30


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.