Sjekk hvilken svensk stjerneartist som flytter til Tromsø

Jens Lekman har bodd og gitt ut musikken sin over hele verden. Nå gleder han seg til mørketida, som nyinnflyttet tromsøværing.
EVENTYRER: Den svenske artisten Jens Lekman har tidligere bodd i både USA og Australia. Nå ser han fram til opptil tre år i Tromsø. Foto: Malin Nordström 

EVENTYRER: Den svenske artisten Jens Lekman har tidligere bodd i både USA og Australia. Nå ser han fram til opptil tre år i Tromsø. Foto: Malin Nordström 

– Det er et lite eventyr, og kommer som følge av at min kjæreste kom inn på Kunstakademiet her i Tromsø. Jeg valgte å følge etter, og vi kan bli boende her i opp til tre år, forklarer Lekman.

Lekman er nylig kommet hjem fra en Japan-turné, til den snødekte byen han flyttet til i september.

Helt ny livssituasjon

Den svenske artisten har tidligere bodd i Melbourne og New York, men det var én vesentlig forskjell da han pakket flyttelasset fra sin hjemby Gøteborg til Tromsø.

– Dette er første gang jeg har flyttet en plass der jeg ikke kjenner en sjel fra før av, og ikke har noen form for eksisterende nettverk. Denne situasjonen, der jeg starter på «scratch» og må skaffe meg nye venner, har jeg ikke vært i siden jeg gikk i barnehage, humrer Lekman.

LES OGSÅ: Joddski slipper «gangster» -låt før bokbad i Tromsø

Platene hans gis ut over hele verden, og 36-åringen skal jobbe nå med musikk med Ishavsbyen som base.

– Jeg kan lage musikk fra hvor som helst. Jeg trenger bare en gitar, en datamaskin og en mikrofon.

Søker samarbeid med Tromsø-kulturen

Artisten postet selv flyttemeldinga på Facebook. Der ønsket han å komme i kontakt med lokale musikere, filmskapere og kunstnere, for potensielle samarbeidsprosjekter – og fikk raskt napp på sin forespørsel.

– Jeg fikk veldig mange mailer fra Tromsø-folk, blant annet Vasil Gjuroski på Driv, Fredrik Forssman på Tvibit og Øivind Sjøvoll på Circa. Øivind ordnet meg et lite studiolokale, og mitt foreløpige inntrykk er at mange driver med elektronika i Tromsø, mens det kanskje ikke er like mange bassister og trommiser her.

– Så hvem vet. Kanskje jeg starter et techno-band, spør Lekman.

LES OGSÅ: Lisa Skoglund: – Har kvittet meg med «flink pike»-syndromet

Opptatt av kunst og film

Svensken kjente til filmfestivalen før han flyttet til byen, og er ikke fremmed for et samarbeid med film- eller kunstmiljøet.

– Jeg har gått på en del filmvisninger, og ser at det er mange som jobber med film her. Jeg jobber med nye låter, har antennene ute, og leter etter mitt neste prosjekt. Jeg har tidligere hatt et prosjekt som het «Ghostwriting», der jeg samarbeidet med kunstgallerier i USA og Sverige.

Gleder seg til mørketida

– Nå har du bodd her en drøy måned: Hva er den største forskjellen på Gøteborg og Tromsø?

– Jeg var litt redd for at Tromsø skulle være en typisk småby med lite kunst og kultur, men slik er det ikke. Kulturtilbudet er like stort her som i Gøteborg, bare mer komprimert. Jeg har aldri vært på så mange kunstutstillinger og happenings, som etter at jeg flyttet hit.

LES OGSÅ: Sondre Justad klar for Tromsø: – De største konsertene jeg noensinne har gjort

Lekman er spent på hvordan de nye omgivelsene vil påvirke musikken hans.

– Jeg blir egentlig ikke så inspirert av natur, men gleder meg virkelig til å få oppleve mørketida. Når snøen kom i helga, lyste hele byen opp – som var veldig vakkert. En bonus med å bo her, er å se ut av vinduet på slike dager.

– Var skeptisk og urolig

Å oppleve nettopp mørketida ble Lekman varmt anbefalt av en artistkollega.

– Jeg var jo litt skeptisk og urolig for å flytte hit, men det var før jeg snakket med Annika Norlin. Hun kommer selv fra Norrland, og omtalte mørketida som en gave for enhver låtskriver. Jeg ser fram til å få ro til å skrive og skape i mørketida, og jeg liker generelt sett isolasjon, avslutter Jens Lekman.