Bukta lanserer nordnorsk gullrekke

For tredje år på rad satser Buktafestivalen på «Kanonlørdag»-konseptet. I 2018 blir det kun nordnorske artister på hovedscenen lørdagen.
NORD­NORSK «KA­NON­LØR­DAG»: (fra venst­re) Las­se Pettersen, Egil Bye Dams­gård og Ro­bert Dyr­nes i Buk­ta­fes­ti­va­len har boo­ket kun nord­nors­ke ar­tis­ter til fes­ti­va­lens ho­ved­sce­ne lørdag i 2018. 
    
      (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

NORD­NORSK «KA­NON­LØR­DAG»: (fra venst­re) Las­se Pettersen, Egil Bye Dams­gård og Ro­bert Dyr­nes i Buk­ta­fes­ti­va­len har boo­ket kun nord­nors­ke ar­tis­ter til fes­ti­va­lens ho­ved­sce­ne lørdag i 2018.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Senjaværingen Moddi blir første mann på dekk under Bukta-lørdagen 2018, mens Lofotværingen Sondre Justad har fått jobben med å seile skuta i havn, som headliner – en jobb han også gjorde under Rakettnatt i august.

Sivert Høyems nye band Paradise ble lansert i forrige uke, mens siste band i «Kanonlørdag»-kabalen er ingen ringere enn Bel Canto.

– Vi har plukket de fire vi hadde mest lyst på, sier bookingsjef Robert Dyrnes med et bredt glis i skjegget.

Sivert sa nei i fjor

Tromsø-gruppa Bel Canto, bestående av Anneli Drecker og Nils Johansen, gjorde live-comeback under fjorårets Øyafestival, og har fått en spesiell oppgave før Buktafestivalen 2018.

– De skal spille hele «Shimmering, Warm & Bright»-plata live. Dette har ikke vært gjort før, så Nils eller noen andre må programmere deler av musikken på nytt, så vidt jeg forstår. Anneli var veldig fornøyd etter Bukta-konserten i sommer, så det var faktisk dem som spurte oss om å spille på festivalen – akkurat idet vi hadde fått satt det nye «Kanonlørdag»-konseptet, sier Dyrnes.

Han avslører at Sivert Høyems Paradise sa nei til å spille på Buktafestivalen i 2017.

– De følte seg for ferske til å spille på en stor scene i Norge da, og det passer mye bedre at de spiller neste sommer – etter å ha gitt ut sitt første ordentlige album.

BEL CANTO: Anneli Drecker og Nils Johansen. 
    
      (Foto: ESPEN JOHANSEN)

BEL CANTO: Anneli Drecker og Nils Johansen.  Foto: ESPEN JOHANSEN

Brukte 18 måneder på «De fire store»

I 2016 var «De fire store» temaet, da DumDum Boys, Raga Rockers, deLillos og Valentourettes ble hentet til Telegrafbukta. I sommer var det 90-tallsheltene Seigmen, Motorpsycho, Midnight Choir og Turboneger som sto på hovedscenen lørdag. Begge disse kveldene var utsolgte, ifølge festivalsjef Lase Lauritz Pettersen.

Å booke et konsept, i stedet for kun enkeltstående konserter, har sine utfordringer, ifølge Dyrnes.

– Alle «Kanonlørdagene» har vært planlagt fra begynnelsen av bookingprosessen. Det krevde faen meg atten måneder med lirking, for å få på plass lørdagen med «De fire store», hehe. Ingen av disse bandene var klar over at de var del av et konsept, før alle fire var bekreftet.

BREDT PUBLIKUM: Pål Moddi Knutsen fra Senja skal åpne Buktafestivalens «Kanonlørdag» i 2018. 

BREDT PUBLIKUM: Pål Moddi Knutsen fra Senja skal åpne Buktafestivalens «Kanonlørdag» i 2018. 

Utstillingsvindu for nordnorske band

Bukta-duoen mener at kvaliteten og bredden av nordnorske band og artister holder et svært høyt nivå.

– Å fronte regionale band har vært et mål for Buktafestivalen som stiftelse, og vi har et gjennomsnitt på mellom tredve og førti prosent nordnorske artister. Vi skal bidra til å ivareta og utvikle det nordnorske rockmiljøet, og helt siden starten av Buktafestivalen har våre scener vært et utstillingsvindu for nordnorsk rock, sier Pettersen.

– Samtidig er vi ute etter kvalitetsartister, og forholder oss til virkeligheten. Vi kommer aldri til å fylle festivalen med kun nordnorske artister, legger Dyrnes til.

Paradise 
    
      (Foto: ROB LEWIS PHOTOGRAPHY)

Paradise  Foto: ROB LEWIS PHOTOGRAPHY

Høy stjerne blant unge

– Håper dere at Sondre Justad er en artist som kan dra et litt yngre publikum til Buktafestivalen?

– Han har en spesielt høy stjerne blant det unge publikummet, men en artist som Moddi har også et overraskende bredt publikum – fra 15-åringer til 80-åringer. Vi skjønner at Alice Cooper ikke trekker ned gjennomsnittsalderen blant publikum, men vi må også pleie det publikummet vi har brukt 15 år på å bygge opp, sier Dyrnes.

– Vår målgruppe er musikk- og kulturinteresserte mennesker, og det spiller mindre rolle om de er 20 år eller 40 år gamle. Vi har bygget et publikum som er der for opplevelsens del, avslutter Pettersen.

Sondre Justad, her avbildet i Harstad i sommer. 
    
      (Foto: Oivind Arvola)

Sondre Justad, her avbildet i Harstad i sommer.  Foto: Oivind Arvola


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.