«Verdens farligste band» kommer til Tromsø

Buktafestivalen slapp i dag to nye navn til sommerens arrangement, som en førjulsgave til sitt publikum.
FARLIGE?: Det amerikanske bandet Dwarves avbildet under en konsert i 2016. Fra venstre: The Fresh Prince of Darkness, HeWhoCannotBeNamed, Nick Oliveri og Blag Dahlia. 
        
            (Foto: Pete Ingraham)

FARLIGE?: Det amerikanske bandet Dwarves avbildet under en konsert i 2016. Fra venstre: The Fresh Prince of Darkness, HeWhoCannotBeNamed, Nick Oliveri og Blag Dahlia.  Foto: Pete Ingraham

Amerikanske Dwarves og tyske Samsara Blues Experiment skal tilfredsstille festivalens kjernepublikum i 2018. Begge band spiller for første gang i Tromsø, og skal sørge for musikalske spark både her og der, i Telegrafbukta til sommeren.

Et beryktet kultfenomen

Det amerikanske punkrockbandet Dwarves er definitivt mer beryktet enn berømt, etter drøye tre tiår med skandaler. Få har levd sex, drugs & rock’n’roll-myten hardere og mindre glamorøst enn amerikanerne.

Dwarves, som siden starten har blitt ledet av vokalist Paul Cafaro alias Blag Dahlia og hans gitarspillende sidekick HeWhoCannotBeNamed, platedebuterte allerede i 1986. Bandets ble for alvor et kultfenomen gjennom 1990-albumet «Blood Guts & Pussy», som i dag anses som en sjangerklassiker.

ALBUMCOVER: The Dwarves anerkjente og kontroversielle album «Blood Guts & Pussy» (1990). 

ALBUMCOVER: The Dwarves anerkjente og kontroversielle album «Blood Guts & Pussy» (1990). 

– Legendarisk punk

Dwarves, som i senere år har hatt tidligere Kyuss- og Queens of the Stone Age-medlem Nick Oliveri som fast bassist, hadde lenge et rykte om å være direkte voldelige mot publikum. Buktas festivalsjef Lasse Pettersen kjenner godt til både amerikanernes musikk og legende.

– Bukta er glade for å kunne peise på med legendarisk punkrock! Jeg husker selv at de på 90-tallet ble ansett som verdens farligste band – i en periode der rocken ikke var spesielt farlig i det hele tatt. I tillegg til estetikken og tekstene, er Dwarves også et band som har hatt stor musikalsk påvirking på andre – blant annet Turbonegers deathpunk, uttaler Pettersen til Feedback.

– Hvor kommersielt utløsende dette er, kan sikkert diskuteres, men rent personlig synes jeg dette er helt fantastiske nyheter, sier vår egen Egon Holstad.

– Jeg har digga Dwarves siden «Blood Guts & Pussy»-skiva. Altså, det var i 1990, jeg var 19 år og et punkrockband ga ut ei skive med to nakne damer og en naken ehhh… «kortvokst» på coveret, alle sammen gnidd inn i masse blod. Slikt gjorde inntrykk på en guttepjokk fra Fauske. Og dette var en tid da man drev og nominerte Anne Grete Preus til klassen «rock» i Spellemannprisen.

– Men jeg elsker Dwarves, og på nittitallet prøvde jeg faktisk å få dem til Blårock mange ganger, uten å lykkes. Nå kommer de hit, og det er fantastisk. Her tror jeg mange skal få kjørt seg, og det er nok en og annen sart sjel som kommer til å sette tørrfisken på tvers i halsen når Dwarves kommer på scenen og drar skinnet av rock’n’roll-pølsa, sier Holstad og ler.

Frir til sitt etablerte publikum

Den tyske trioen Samsara Blues Experiment er nok ikke like (aner)kjent som Dwarves, men har allerede rukket å gi ut fire album. I presseskrivet fra Buktafestivalen beskrives bandet som «en powertrio som beveger seg mellom seig psykedelisk stonerrock og hypnotisk blues, med tydelig inspirasjon fra progressiv folkrock og indisk raga».

– Samsara Blues Experiment er et jævlig kult psykedelisk bluesband som Robert (Dyrnes - bookingsjef, journ.anm.) har oppdaget på en obskur festival nede på kontinentet. Vi tenker at dette blir en skikkelig innertier for det etablerte Bukta-publikummet, som for eksempel svenske Horisont var i 2014. Med dette slippet viser vi tanken bak Buktafestivalen; at vi skal vise fram det som er nytt og spennende, men samtidig hente legender opp til Tromsø, sier Pettersen.

POWERTRIO: Det tyske bandet Samsara Blues Experiment skal spille psykedelisk blues på Buktafestivalen i 2018. Foto: Presse 

POWERTRIO: Det tyske bandet Samsara Blues Experiment skal spille psykedelisk blues på Buktafestivalen i 2018. Foto: Presse 


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.