Penger og ære til byens kulturtalenter: – De er gode ambassadører for Tromsø

To unge band mottok Tromsø kommunes kulturstipend for ungdom tirsdag formiddag.
KULTURTALENTER: Bak, fra venstre: Marie Sofie Mikkelsen (LÜT), Sif Vik (jurysekretær), kultursjef Lisa Hoen og ordfører Kristin Røymo. Foran, fra venstre: Brage Pedersen (LÜT) og A Miilion Pineapples: Regine Lund Ryeng, Mie Bergh, Ida Solvang og Leonie Krupka. Foto: Helge Skog 

KULTURTALENTER: Bak, fra venstre: Marie Sofie Mikkelsen (LÜT), Sif Vik (jurysekretær), kultursjef Lisa Hoen og ordfører Kristin Røymo. Foran, fra venstre: Brage Pedersen (LÜT) og A Miilion Pineapples: Regine Lund Ryeng, Mie Bergh, Ida Solvang og Leonie Krupka. Foto: Helge Skog 

Ordføreren og kultursjefen troppet selv opp på Tvibit for å tildele stipendet til de to bandene: A Million Pineapples og LÜT.

– Mottakerne av stipendet skaper noe nytt, og er i tillegg en inspirasjon for andre, slo ordfører Kristin Røymo fast.

Stolt ordfører

Kulturstipendet for ungdom ble tildelt for 12. gang. Bandene får 25.000 kroner, som i årets tilfelle deles likt på de to.

Innledningsvis så ordføreren ungdommene i øyene, og ga sin anerkjennelse til stipendmottakerne.

– Tusen takk for jobben dere gjør for dere selv og omgivelsene. Vi er veldig stolte av dere.

Bruker pengene på innspilling

Jentene i A Million Pineapples, som alle er 16 og 17 år gamle, var overraskelse over å ha vunnet kulturstipendet.

– Å høre begrunnelsen tar vi som en stor kompliment. Dette er en «boost» for å satse videre på musikken vår, sa bandets to vokalister Mie Bergh og Ida Solvang.

Gruppa hadde allerede bestemt seg for å bruke pengene til innspilling, noe som ironisk nok hindret mottakerne LÜT fra å være til stede, da de har vært opptatt med innspilling av oppfølgeren til høstens debutplate på Sunnmøre.

– Dette stipendet er som en julegave, og det er kult at kommunen legger merke til at det jobbes hardt og skjer mye, sier LÜTs manager Marie Sofie Mikkelsen og bandfotograf Brage Pedersen.

– Det er ikke gratis å spille i band, og disse to gruppene er allerede gode ambassadører for Tromsø, repliserte ordføreren.

– Positivt med kvinner på scenen

Kommunens kultur- og idrettssjef, Lisa Hoen, påpekte viktigheten av å ha unge, nordnorske stemmer som skriver egne låter. Hoen fant ekstra glede i at A Million Pineapples var valgt ut som stipendvinner.

– Det er positivt å ha kvinner på scenen, og viktig med kvinnelige rollemodeller for ungdom.

Bandet selv uttrykte allikevel en viss skepsis til kjønnsfokus innen musikken.

– Det er musikken som er viktig for oss, og guttene i LÜT har vært blant våre rollemodeller. Vi har ikke så lyst på et stempel som hardtslående feminister, sa musikerne.

Samtlige var dog enige om at miljøet på Tvibit er en stor del av grunnen til at det spirer og gror i kulturtromsø.

– Tilreisende uttrykker at Tromsøs kulturliv er veldig bra, og spør hvordan vi har fått dette til. Mye av svaret ligger i dette bygget, avslutter Røymo skuende rundt i Tvibit-lokalene.

Viktig å inspirere andre

Juryen i årets tildeling besto av: Mette-Marith Aspmo, Liza Lisichenko, Isak Harbitz, Mia Eriksen og Sif Vik (sekretær). Juryens begrunnelse leser som følger:

«Juryen har satt som et premiss at det er like viktig å være inspirerende for andre, slik at dette gir ringvirkninger, som at man er flink. Det er også viktig å være nyskapende og kreativ, og at man har vært aktiv lengre enn kun i 2017. Juryen valgte også å legge vekt på to band som både er meget aktive innenfor sine felt og samtidig fungerer som en inspirasjon for andre unge kunstnere. Juryen håper at stipendet kan brukes til videre aktivitet innenfor feltet. Blant kandidatene utmerker A Million Pineapples og LÜT seg. Begge bandene er dyktige innenfor sitt felt og fortjener den oppmuntringen et kulturstipend vil være. I tillegg er de gode forbilder, de hjelper andre og tør å gjøre nye ting selv. A Million Pineapples og LÜT fortjener den påskjønnelsen Tromsø kommunes kulturstipend for ungdom er.»

Tidligere tildelinger av Tromsø kommunes kulturstipend for ungdom:

2000 (Utdelt i 2001): Turdus Musicus (band).

2001 (Utdelt i 2002): Pocus (dansegruppe).

2005 (Utdelt i 2006): Tandi Reason Dahl (maling, dans, musikk, film, foto) og Johannes Eilertsen (akrobatikk/stunt).

2009: Rikke Lange (skribent, festivalaktiv) og Eilif Bremer Landsend (film).

2010: Emilie Blickfeldt (film) og August Falch Sørheim (manager band, produsent, akrobatikk).

2011: Nicolai Figenschou og Fredrik Hektoen (revy).

2012: Sjarkfestivalen (musikkfestival) og Rødbrun Productions (produsenter).

2013: «Ungt bransjetreff» (Ylva Schwenke, Yngve Ravn Benum, Håkon Toft, Ruben Westerli Jonsen og Anna Ling).

2014: The Wolves (band) – (Mads Ystmark, Ørjan Myrland, Sveinung Engvik og Marius Platt).

2015: Teatergruppene «Hybelkaninan» og Nytt Pust.

2016: Kaisa Rundberg (musikk, teater, drama og produksjon) og Daniel Lilleeng (foto).


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.