Rockerne LÜT er nominert for første gang. Bandet ga i høst ut sin debutplate, til rosende omtale fra Feedback. LÜT er nominert i kategorien «Årets nykommer» – en pris som også innebærer Gramo-stipendet pålydende 250.000 kroner.

– Det er ikke så «gærent»! Dette er totalt uforventet, så jeg blir litt ordknapp, sier LÜT-vokalist Markus Danielsen Danjord.

– For ett år siden hadde vi kun én bekreftet spillejobb, som var på Urørt-finalen i Trondheim. Så det er helt sykt å bli Spellemann-nominert nå, legger han til.

– Hva skal dere bruke de 250.000 kronene på, om dere vinner Gramo-stipendet?

– Vi får krysse fingrene når det kommer til vinnersjansene, fordi det er mange andre sterke navn i «Årets nykommer»–kategorien. Mest sannsynlig blir pengene bli brukt på plateinnspilling, og kommende turnéer. Vi vil jo bli de største, sier Danjord, som avslører at bandets andre plate kommer tidligst høsten 2018.

– En ordentlig musikkby

Per «Metal Overdrive» Martinsen (51) er nominert til nok en Spellemannpris. Foto: Helge Skog

– Det er hyggelig å bli nominert. Det kommer ut mye bra musikk i sjangeren, så det er kult å bli regnet som aktuell, humrer Martinsen.

Elektronika-pioneren tror ikke nominasjonen vil ha noen voldsom betydning for hans virke som Mental Overdrive.

– Men man blir nok mer synlig for folk utenfor miljøet, som kan se at man holder på som musiker. Men det er kult at det er tre Tromsø-artister som er nominerte, da! Jeg har blitt patriot etter å ha flyttet tilbake til byen, og digger at dette har blitt en ordentlig musikkby, sier Martinsen.

Ble nominert også i fjor

Dagny er nominert for andre gang. I fjor ble hun nominert i to kategorier, «Årets låt» og «Årets nykommer», men forlot seremonien tomhendt. I år er Tromsø-artisten nominert til årets låt, for «Wearing Nothing».

Feedback har ikke kommet i kontakt med Dagny Norvoll Sandvik onsdag formiddag.

Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) er også nominert til to priser, for sin deltakelse på følgende abum: Eivind Buene: Violin Concerto & Miniatures - Rolf Wallin: Under City Skin & Appearances

Albumet er nominert i to klasser: Beste samtidsmusikk (Buene), og Årets komponist (Wallin) og det er Arctic Philharmonic (NOSO på norsk) som spiller med sine to ensembler, henholdsvis kammerorkester og sinfonietta på albumet. Øyvind Bjorå er dirigent. Bjorå var NOSO Sinfonietta sin kunstneriske leder i perioden 2014-2016.

Spellemann 2017 skal ledes av Thomas Felberg, Tarjei Strøm og Jenny Skavlan. Prisutdelingen finner sted i Oslo Konserthus 25. februar 2018, og sendes direkte på NRK TV.

Les listen over samtlige nominasjoner her