Camilla (10) og to andre unge Tromsø-musikere valgt ut til prestisjeprosjekt

Elever fra Kulturskolen skal spille sammen med Oslo-Filharmonien.
UNGT TALENT: 10 år gamle Camilla Neema Haule er én av Tromsø-musikerne som er plukket ut til å spille med Oslo-Filharmonien. 
        
            (Foto: Privat)

UNGT TALENT: 10 år gamle Camilla Neema Haule er én av Tromsø-musikerne som er plukket ut til å spille med Oslo-Filharmonien.  Foto: Privat

Ung Filharmoni er et nasjonalt prosjektorkester for unge talenter innen klassisk musikk. Tre av de utvalgte i 2018 går til daglig på Kulturskolen i Tromsø.

– Så vidt jeg vet, er dette første gang elever fra Kulturskolen her blir plukket ut til prosjektet. Ung Filharmoni ønsker seg de beste talentene i landet, så dette er en stor prestasjon av elevene våre, sier Berit Fonnes ved Kulturskolen.

Eksepsjonelt ung

Dmitrij Osadchuk (14 år, fiolin) og Camilla Neema Haule (10 år, fiolin) ble plukket ut etter prøvespill, mens Solveig Skogdal (14 år, fagott) står på første ventelisteplass. Samtlige er elever av Fonnes, som kaller det «eksepsjonelt» at en 10-åring blir plukket ut i dette selskapet.

– Kjernegruppen for Ung Filharmoni strekker seg egentlig fra ungdomsskoleelever til studenter, forklarer hun.

– Har krevd stor disiplin

Moren til den 10 år gamle fiolinisten Camilla Neema Haule, Margherita Poto, forteller at datteren er svært oppglødd av å bli plukket opp av Ung Filharmoni.

– Camilla ble overrasket, da hun egentlig ikke møtte de formelle kravene i søknaden. Prøvespillet var som i et profesjonelt orkester, sier hun.

Poto forteller at det ikke er noen tilfeldighet at datteren, som også er en aktiv ballettdanser, utmerker seg med fiolinen.

– Hun begynte å spille som 5-åring, og all øvingen har krevd stor disiplin fra hennes side, sier Poto – som selv har studert musikk, men ikke spiller fiolin.

Spiller Tromsø-konserter denne uka

Allerede denne uka får Tromsø-publikummet muligheten til å se disse tre talentene innen klassisk musikk på lokale scener. Samtlige deltar nemlig i konserter under Nordlysfestivalen.

Torsdag 1. februar er Solveig Skogdal solist med UNGSY – Kulturskolens symfonisamarbeid med NOSO – på Kulturhuset. Her er Dmitrij Osadchuk konsertmester. Lørdag 3. februar spiller alle tre solo på Kommende Stjerner-konserten, i Kulturhusets foaje.

– Alle tre har spilt flere konserter tidligere. Denne uka er de allikevel her på Kulturskolen hver kveld og øver til arrangementet, sier Fonnes.