Ny konsertserie i domkirka: Vil gi turistene en musikalsk smak av hav og kyst

Den ferske konsertsatsingen «Sounds of the North» skal sørge for salte sjøtoner i domkirka,
LYDEN FRA NORD: Ida Løvheim, Alexander Aarøen Pedersen og Sondre Kleven er musikere under «Sounds og the North»-konsertene i februar og mars. Initiativtaker Ola Bakkeby Moe (til høyre) har en treårsplan for den nye konsertserien. 
        
            (Foto: Helge Skog)

LYDEN FRA NORD: Ida Løvheim, Alexander Aarøen Pedersen og Sondre Kleven er musikere under «Sounds og the North»-konsertene i februar og mars. Initiativtaker Ola Bakkeby Moe (til høyre) har en treårsplan for den nye konsertserien.  Foto: Helge Skog

Hver mandag til lørdag i februar og mars skal kirkerommet fylles med nøye utvalgt musikk fra nord. Denne uka gikk startskuddet for ettermiddagskonsertene.

– Målet er å bygge ut «Sounds of the North» til et helårlig konsept i løpet av tre år, sier initiativtaker Øyvind Bakkeby Moe.

Kystkulturen i sentrum

Konserttilbudet er utviklet i samarbeid med Innovasjon Norge og kirkevergen. Kirkekonsertenes primære målgruppe er turister, men musikken skal også være interessant og relevant for byens innbyggere.

– Vi tror turistene i Tromsø ønsker mer enn nordlysturer og hundekjøring. Vi opplever at mange savner et tilbud på dagtid i sentrum. Derfor holdes konsertene klokka halv fire, sier Moe.

Havet og kystkulturen i nord utgjør den kunstneriske rammen for musikken som skal fremføres.

– Vi vil vise hvorfor i alle dager vi bor her oppe, og hva vi lever av langs kysten. Dette vil vi fortelle gjennom både moderne og tradisjonelle viser, salmer og samisk musikk.

Fra jazz til joik

Musikerne har ganske frie tøyler til å i samarbeid jobbe fram repertoaret til «Sounds of the North»-konsertene. Deler av musikken er også nykomponert til formålet, og utøverne er utvalgt med omhu.

– Jeg ønsker at musikken skal presenteres på en «fresh» måte, og musikerne må kunne jobbe innom mange forskjellige sjangere og improvisere. Å gi gode frilansmusikere i byen en fast inntekt og et stabilt arbeidsforhold er en av hovedtankene bak konsertserien, sier Moe.

Sanger Ida Løvheim, saksofonist Sondre Kleven, samt pianist og kapellmester Alexander Aarøen Pedersen utgjør hovedtrioen under konsertene i februar og mars.

– Øyvind kontaktet meg i august med det ferdig konseptet – bortsett fra repertoaret og musikerne. Ida, Sondre og jeg har samarbeidet tidligere i forskjellige sammensetninger, og har valgt ut låtene sammen, sier Pedersen.

Egen stemning i kirka

Allsidighet er en nødvendighet for «Sounds of the North»-musikerne.

– Vi gjør alt fra jazz til joik via folketoner og sjanti-viser. Repertoaret høres kanskje litt schizofrent ut, men musikken bindes godt sammen av oss tre, sier Pedersen.

Musikerne har en del basiserfaring fra tidligere kirkekonserter.

– Dette er Tromsøs beste konsertlokale! Man får en egen stemning helt gratis, på grunn av lyden kirkerommet skaper, sier Løvheim.