Ukas artist

Bussen vippet på et stup - og sjåføren hadde harepest!

Bli kjent med musikere fra, bosatt i eller på vei til Tromsø gjennom Feedback. Ukas artist er Mona Helleland Varpe i Nikkeby Lufthavn som skal spille på Bukta.
 

Navn, alder: Mona Helleland Varpe, 43
Band: Nikkeby Lufthavn, Big Ole P & Lil Missy, Einar Flaa, Home Groan
Aktuell med: Lite aktuell med egne ting, men jobber i plateselskap og håper alle vil sjekke ut ny musikk fra bl.a. Ida Jenshus og Frida Ånnevik.
Gig-aktuell: Nikkeby Lufthavn Buktanach 19.07.

– Kan du beskrive hvilken musikk du spiller?
– Nikkeby Lufthavn er en egen sjanger som er vanskelig å beskrive. Jeg ble helt frelst da jeg så dem første gang og tryglet og ba om å få være med i bandet, heldigvis ga de etter. Psykedelisk poprock?

– Du får en pistol mot tinningen, og må synge karaoke foran et fullsatt Alfheim stadion. Hvilken låt velger du å tolke?
– Jeg elsker karaoke! Drar stadig vekk på Syng i Oslo, det er noe av det gøyeste jeg vet. Liker best duetter og da er det ofte «Summer Wine» med Nancy Sinatra og Lee Hazlewood som får kjørt seg. Jeg har vært et par ganger på Alfheim og det er jo en tough crowd, trur jeg hadde safet med noe fotball sing-a-long. «You’ll Never Walk Alone» kanskje? Eller blir halvparten sure da?

– Hva er din verste opplevelse på scenen eller turne?
– Det må være da jeg var turnéleder for Bare Egil Band og nightlineren holdt på å kjøre ut i en fjord. Sjåføren viste seg å ha harepest (!) og var ganske syk, han kjørte feil og skulle snu bussen på en smal veg, og det endte med at vi plutselig sto og vippet på et stup. Midt på natten og ganske kaotisk, alle ut av bussen, ringe bergingsselskap, ut og dirigere trafikken i gul vest. Det gikk heldigvis bra; bussen ble løftet med kran og vi kunne kjøre videre. Vi måtte ta et par timer på hotell i Lyngdal, og der var det et bryllup som vi krasjet. NRK var på slep og lagde dokumentar, trur det fortsatt ligger på nett-TV.

– Du bookes av Den Norske Opera, og får sette opp hva du vil på den såkalte rideren. Uten noen økonomiske begrensninger.
– Jeg har jobbet i mange år med booking og har sett mange idiotiske ridere, får å si det sånn. Det er på en måte en lakmustest for hva slags type folk man har med å gjøre. Men etter mange år på veien må jeg si at jeg setter mer pris på å sove på hotell enn å måtte bo på en skitten madrass, og jeg har blitt mer og mer glad i komfort. Det kommer vel med alderen! Jeg ville gjerne hatt massør, frisør, sminkør, spa, tacos, frozen Margaritas og masse valper.

– Nevn et band eller en artist du rådigger, som folk flest neppe ville trodd om deg.
– Jeg har heldigvis ingen guilty pleasures lenger, det kommer vel også med alderen. Alle som kjenner meg vet at jeg liker musikk fra alle sjangre, jeg danser like gjerne til Arcade Fire som Britney Spears. Jeg skal være DJ på Blårock under Bukta og der har jeg ikke spilt siden 2002, trur jeg! Jeg må nok gå gjennom repertoaret, trur ikke Britney Spears er helt innafor der.

– Hva er det verste stedet du kunne blitt booka til?
– Hm. Old Trafford med kun Liverpool-låter på repertoaret?

– Hvis du skulle gjort et sjangerbytte – hvilken musikk skulle du laga da?
– Jeg har spilt i mange band og har vært innom pop, rock, country, singer-songwriter, mariachi og metal. Og psykedelisk poprock, selvfølgelig. Det måtte blitt rap kanskje? Da må jeg ta et kurs hos Joddski først.

– Hvilken tromsøartist/band tror du kommer til å bli størst?
– Det er så mye bra musikk fra Tromsø! Utrolig imponerende det Dagny har fått til. Men jeg heier litt ekstra på mine venner i The Modern Times, og så synes jeg det er veldig gøy å være på konsert med Heave Blood & Die.

– Når så du sist ditt eget blod?
– I går skulle jeg bade for første gang i år, og med litt dårlig tid så ble det en kjapp barbering av leggene. Det ble ikke pent.

– Hva savner du mest fra Tromsø?
– Det er definitivt folka! Jeg setter så pris på å spille med de flotte gutta i Nikkeby Lufthavn, for da blir det et par turer nordover i løpet av året. Jeg savner også det at det er helt naturlig å slå av en prat med hvemsomhelst, som hvis man står på et busstopp. Og naturen! Nordlyset, midnattsola, fjellene. Jeg pleier å si at Tromsø er så vakkert at man får litt vondt i sjela. Gleder meg enormt til å komme dit neste uke!