En harstadværing, en ung Ferrari, og kongene av nordnorsk rock:

Dette er fredagens Rakettnatt-artister

Hvem i alle dager spiller på Rakettnatt fredag – og hva bør publikum være obs på? Les Helge Skogs festivalguide om du vil riste på rumpa, og sende raketten til værs.
Sivert Høyem er friskmeldt, så et gjenforent Madrugada topper plakaten under Rakettnatt fredag.  
    
      (Foto: Knut Åserud)

Sivert Høyem er friskmeldt, så et gjenforent Madrugada topper plakaten under Rakettnatt fredag.   Foto: Knut Åserud

RSP & THOMAX – 17.15, Hovedscenen
Harstads hip hop-sjef Patrick Bottolfsen aka RSP, og hans Bodø-makker Thomax, har fått oppdraget med å sparke rumpene til publikum varme, som første artist på scenen under årets Rakettnatt. Etter å ha gitt ut det knallsterke albumet «Ti runda rundt sola» i fjor, etterfulgt av en konsert på Driv som har blitt omtalt som både «fette bra» «fette najs» og «bare så fette YOLO, ikkje saijnt?», er det all grunn til å møte tidlig opp, og ta vorspielet på Stortorget fredag.

LES OGSÅ: Musikkintervjuet, RSP: – Jeg blir provosert av rike, hvite folk

RSP & Thomax Foto: Martin Losvik 

RSP & Thomax Foto: Martin Losvik 

 

Vær obs på: Harstadværinger, som kombinert med alkohol representerer stor fare for andre medlemmer av den nordnorske faunaen. Sniker du deg forbi en av disse i ølkøa, får du øyeblikkelig høre lokale kraftuttrykk som «Stekk å pess!», eller klassikeren «Stekk fengern i ræva!». Men selv om hardhausene fra Hinnøyas New York (eventuelt Newcastle) kan uttrykke stor overraskelse over antallet «førrbainna tykjepelka» og «mellabære sjakhore» i storbyen, er de alltid greie om du bommer dem røyk, snus eller sterkt parfymerte hårprodukter.

LES OGSÅ: 10 personer du garantert vil møte på Rakettnatt

BOY PABLO – 18.45, Hovedscenen

Boy Pablo Foto: William Gland 

Boy Pablo Foto: William Gland 


Trenden av lettbeint indiepop av typen «alle kan like» har fortsatt ikke dabbet av, og i Norge er det få som kan indepoppe like bra som denne guttepjokken og hans fremoverlente band. Norsk-chileneren krydrer i tillegg musikken med litt latinsk pepper, og en betydelig «westcoast»-faktor. Boy Pablos låter er perfekt for et par rolige pils på stranda, så her får vi håpe værgudene spiller på lag, og disker opp med tilnærmet bikini- og shortsvær.

Vær obs på: Unge wannabe-gangstere som har pugget replikkene i Netflix-serien «Narcos», og insisterer på å forklare betydningen av alle Pablo Escobars banneord i pausene mellom Boy Pablos låter på Hovedscenen.

UNGE FERRARI – 20.15, Hovedscenen

Unge Ferrari  
    
      (Foto: Adam Falk)

Unge Ferrari   Foto: Adam Falk

 

Kveldens andre hip hop-alibi på festivalens største scene, men Unge Ferrari har en helt annen stil enn den aggressive utblåsningen vi kan vente fra RSP & Thomax. Hedmarkingen Stig Joar Haugen er strengt tatt mer av en sanger enn en rapper, og leverer popmusikk man litt lettvint kan plassere i den romslige «urban»-sjangeren. Etter samarbeider med kjente navn som Arif, Hkeem og Tomine Harket blir det spennende å se om Unge Ferrari forsterker laget med noen gjesteartister denne fredagen i Tromsø.


Vær obs på: Hysteriske vitser om hvordan Unge Ferrari er mer som en gammel Lada eller Datsun, fra publikummeren som ønsker seg mer fart og fres under konserten.

MADRUGADA – 22.15, Hovedscenen
Et gjenforent Madugada som gjør sine første konserter siden 2008, er bookinga Buktafestivalen hadde drept både Weezer, Franz Ferdinand og deLillos for å kunne presentere i Telegrafbukta. Fredagens soleklare trekkplaster er da også langt mer rocka og tilårskomment enn gjennomsnittet av Rakettnatt-artistene.

Til alle som ikke «var der» på slutten av 90-tallet, er det vanskelig å forklare Madrugadas enorme status. De var rett og slett for bra til å komme fra nord. At en gjeng «tjyvbona» fra Bjerkvik, Sortland og Stokmarknes toppet listene med seig, mørk rock var direkte uhørt.

I den gjenforente utgaven av de ubestridte kongene av nordnorsk rock, har Sivert Høyem egentlig utvidet solobandet sitt med Madrgadas originalmedlemmer Frode Jacobsen (bass) og Jon Lauvland Pettersen (trommer). For å erstatte avdøde Robert Burås’ elektriske fyrverkeri med seksstrengeren, trenger Sivert to mann. De fingernemme ringrevene Cato «Salsa» Thomassen og Christer Knutsen klår derfor på hver sin raffe strømgitar, i tillegg til at Madrugadas «siste» trommis Erland Dahlen bidrar med ekstra perkusjon.

Madrugada måtte faktisk avlyse en konsert i Sveits forrige helg, etter at Sivert Høyem sannsynligvis hadde spist noe bedervet kebab, og drukket «mikrobrygget» Nordlandspils i Bodø. De siste rapportene sier heldigvis at Sivert stiller topptrimmet, nybarbert og høymælt på Stortorget i kveld, etter å ha skiftet til en langt mer fornuftig diett bestående av Yonas-pizza med ekstra kinakål, og fersktappet bayer-dressing fra Mack.

LES OGSÅ: Sivert Høyem innlagt på sykehus

Vær obs på: Eldre, svartkledde rockegubber som er på Rakettnatt for aller første gang kun for å se Madrugada – noe de med glede brøler slik at alle i ølkøa skal kunne høre det. Bygde-MILFs som elsker å fortelle om den gangen de var på tidenes mest elleville folkehøgskole-nachspiel med «Han Sivert», vil være i sjeldent amorøst, rødvinsmarinert humør i løpet av de snaue to timene Madrugada vifter med sin trauste manndom på scenen.

RESIRKULERT – 18.00, Satelittscenen

Resirkulert Foto: Isak Bakkeli 

Resirkulert Foto: Isak Bakkeli 


Bandet fra Tromsø og Storfjord er fredagens eneste lokale innslag på festivalen. Gruppas gitarbasert pop backes opp med en betydelig meloditeft. Tenk, de har refrenger man faktisk husker – en sjeldenhet man absolutt ikke skal kimse av. Det unge bandet frontet av Emil Karlsen ga ut den dansevennlige singelen «Feil vei» tidligere i sommer, og Resirkulerts album nummer to er visstnok under innspilling. Vi forventer å høre både ferske smaksprøver og kjente låter fra Satelittscenen!    

Vær obs på: Ansatte fra Remiks, som har lagt høstens «blåtur» til nettopp denne konserten. Nærmer man seg disse karene, står man i fare for å høre belærende foredrag om hvordan man skal kildesortere både og badehetter og bambusrør. Vi får heller håpe på noen morsomme anekdoter om de gjenglemte dildoene som dukker opp i skuffene på nattbordene levert på gjenbruksbutikken.

SKAAR – 19.45, Satelittscenen

SKAAR Foto: Ida Bjorvik 

SKAAR Foto: Ida Bjorvik 


Nye, unge, kvinnelige artister har alltid blitt prioritert av Rakettnatt. Låtskriver og sanger Hilde Skaar – eller bare SKAAR – er blant de ferskeste (under eget navn), men også mest talentfulle, blant bølgen av norske popdamer. 21-åringen fra Stord (nabokommunen til selveste Fitjar!) har en intensitet i musikken som bør passe bra live. Med en nokså tynn katalog av låter å ta av, får vi bare se hva slags repertoar SKAAR har på lager på fredag kveld.

Vær obs på: Kanskje «Game of Thrones»-fansen får høre «The Rains of Castamere», som SKAAR fremførte sammen med Kringkastingsorkesteret på P3 tidligere i år?

THEA HJELMELAND – 21.10, Satelittscenen

Thea Hjelmeland 
    
      (Foto: Linn Heidi Stokkedal)

Thea Hjelmeland  Foto: Linn Heidi Stokkedal


Fredagens Rakettnatt-pris for største multitalent kan vi like godt på forhånd dele ut til Thea Hjelmeland. Vestlendingen har flørtet med, og behersket, et stort spekter av musikksjangere. På sitt siste album «Kulla» blander Hjelmeland pop, soul, rock og avantgarde som om det er en selvfølgelighet. Resultatet er både dansbart, melodiøst og uforutsigbart, og her er det sjanser for å få oppleve fredagens mest funky og fingernemme backingband, da denne dama fra Førde kun omgir seg med musikere fra øverste hylle.

LES OGSÅ: Rakettnatt er nesten utsolgt: – Vi har tatt grep og det har fungert

Vær obs på: Theas mange utradisjonelle låttemaer, som fødsel, menstruasjon og munnsex – dog ikke nødvendig i sammenheng, heldigvis! Den doble Spellemann-vinneren er en uredd og utradisjonell type, som heller ikke er allergisk mot humor.      

SHY MARTIN – 23.00 Satelittscenen

SHY Martin Foto: Presse 

SHY Martin Foto: Presse 


Om hun er sjenert vet jeg ikke, men hun heter definitivt ikke Martin. SHY Martin er nemlig alter egoet til svenske Sara Hjellström. Hjellström fikk allerede som 17-åring kontrakt med storselskapet EMI, og har rukket å samarbeide med en mengde store artister, deriblant Kygo, Astrid S, Ellie Goulding, The Chainsmokers, samt superprodusentene i Stargate. Den svenske sangeren spiller elektronisk pop uten det største særpreget, men har fokus på fjonge, iørefallende melodier. En fantasillion streams på Spotify indikerer at det kan bli trangt og godt foran Satelittscenen idet SHY Martin runder av Rakettnatt-fredagen.

Vær obs på: Amund Sjølie Sveen og Nordting. Nordting kupper nemlig scenen etter siste låt, og insisterer på å dele ut ekstremt ulovlig sprit til publikum, i forbrødring med våre naboer i Norrland, mens SHY Martin taktfast får publikum til å rope: «Supa! Supa! Supa!».