RSP & THOMAX – 17.15, HovedscenenHarstads hip hop-sjef Patrick Bottolfsen aka RSP, og hans Bodø-makker Thomax, har fått oppdraget med å sparke rumpene til publikum varme, som første artist på scenen under årets Rakettnatt. Etter å ha gitt ut det knallsterke albumet «Ti runda rundt sola» i fjor, etterfulgt av en konsert på Driv som har blitt omtalt som både «fette bra» «fette najs» og «bare så fette YOLO, ikkje saijnt?», er det all grunn til å møte tidlig opp, og ta vorspielet på Stortorget fredag.

LES OGSÅ: Musikkintervjuet, RSP: – Jeg blir provosert av rike, hvite folk

RSP & Thomax

Vær obs på: Harstadværinger, som kombinert med alkohol representerer stor fare for andre medlemmer av den nordnorske faunaen. Sniker du deg forbi en av disse i ølkøa, får du øyeblikkelig høre lokale kraftuttrykk som «Stekk å pess!», eller klassikeren «Stekk fengern i ræva!». Men selv om hardhausene fra Hinnøyas New York (eventuelt Newcastle) kan uttrykke stor overraskelse over antallet «førrbainna tykjepelka» og «mellabære sjakhore» i storbyen, er de alltid greie om du bommer dem røyk, snus eller sterkt parfymerte hårprodukter.

LES OGSÅ: 10 personer du garantert vil møte på Rakettnatt

Boy Pablo

Vær obs på: Unge wannabe-gangstere som har pugget replikkene i Netflix-serien «Narcos», og insisterer på å forklare betydningen av alle Pablo Escobars banneord i pausene mellom Boy Pablos låter på Hovedscenen.

Unge Ferrari Foto: Adam Falk

Kveldens andre hip hop-alibi på festivalens største scene, men Unge Ferrari har en helt annen stil enn den aggressive utblåsningen vi kan vente fra RSP & Thomax. Hedmarkingen Stig Joar Haugen er strengt tatt mer av en sanger enn en rapper, og leverer popmusikk man litt lettvint kan plassere i den romslige «urban»-sjangeren. Etter samarbeider med kjente navn som Arif, Hkeem og Tomine Harket blir det spennende å se om Unge Ferrari forsterker laget med noen gjesteartister denne fredagen i Tromsø.

Vær obs på: Hysteriske vitser om hvordan Unge Ferrari er mer som en gammel Lada eller Datsun, fra publikummeren som ønsker seg mer fart og fres under konserten.

MADRUGADA – 22.15, HovedscenenEt gjenforent Madugada som gjør sine første konserter siden 2008, er bookinga Buktafestivalen hadde drept både Weezer, Franz Ferdinand og deLillos for å kunne presentere i Telegrafbukta. Fredagens soleklare trekkplaster er da også langt mer rocka og tilårskomment enn gjennomsnittet av Rakettnatt-artistene.

Til alle som ikke «var der» på slutten av 90-tallet, er det vanskelig å forklare Madrugadas enorme status. De var rett og slett forbra til å komme fra nord. At en gjeng «tjyvbona» fra Bjerkvik, Sortland og Stokmarknes toppet listene med seig, mørk rock var direkte uhørt.

I den gjenforente utgaven av de ubestridte kongene av nordnorsk rock, har Sivert Høyem egentlig utvidet solobandet sitt med Madrgadas originalmedlemmer Frode Jacobsen (bass) og Jon Lauvland Pettersen (trommer). For å erstatte avdøde Robert Burås’ elektriske fyrverkeri med seksstrengeren, trenger Sivert to mann. De fingernemme ringrevene Cato «Salsa» Thomassen og Christer Knutsen klår derfor på hver sin raffe strømgitar, i tillegg til at Madrugadas «siste» trommis Erland Dahlen bidrar med ekstra perkusjon.

Madrugada måtte faktisk avlyse en konsert i Sveits forrige helg, etter at Sivert Høyem sannsynligvis hadde spist noe bedervet kebab, og drukket «mikrobrygget» Nordlandspils i Bodø. De siste rapportene sier heldigvis at Sivert stiller topptrimmet, nybarbert og høymælt på Stortorget i kveld, etter å ha skiftet til en langt mer fornuftig diett bestående av Yonas-pizza med ekstra kinakål, og fersktappet bayer-dressing fra Mack.

LES OGSÅ: Sivert Høyem innlagt på sykehus

Vær obs på: Eldre, svartkledde rockegubber som er på Rakettnatt for aller første gang kun for å se Madrugada – noe de med glede brøler slik at alle i ølkøa skal kunne høre det. Bygde-MILFs som elsker å fortelle om den gangen de var på tidenes mest elleville folkehøgskole-nachspiel med «Han Sivert», vil være i sjeldent amorøst, rødvinsmarinert humør i løpet av de snaue to timene Madrugada vifter med sin trauste manndom på scenen.

Resirkulert

Vær obs på: Ansatte fra Remiks, som har lagt høstens «blåtur» til nettopp denne konserten. Nærmer man seg disse karene, står man i fare for å høre belærende foredrag om hvordan man skal kildesortere både og badehetter og bambusrør. Vi får heller håpe på noen morsomme anekdoter om de gjenglemte dildoene som dukker opp i skuffene på nattbordene levert på gjenbruksbutikken.

SKAAR

Vær obs på: Kanskje «Game of Thrones»-fansen får høre «The Rains of Castamere», som SKAAR fremførte sammen med Kringkastingsorkesteret på P3 tidligere i år?

Thea Hjelmeland Foto: Linn Heidi Stokkedal

LES OGSÅ: Rakettnatt er nesten utsolgt: – Vi har tatt grep og det har fungert

Vær obs på: Theas mange utradisjonelle låttemaer, som fødsel, menstruasjon og munnsex – dog ikke nødvendig i sammenheng, heldigvis! Den doble Spellemann-vinneren er en uredd og utradisjonell type, som heller ikke er allergisk mot humor.

SHY Martin

Vær obs på: Amund Sjølie Sveen og Nordting. Nordting kupper nemlig scenen etter siste låt, og insisterer på å dele ut ekstremt ulovlig sprit til publikum, i forbrødring med våre naboer i Norrland, mens SHY Martin taktfast får publikum til å rope: «Supa! Supa! Supa!».