«Mannen fra nord» returnerer: – Tilknytningen til Nord-Norge er som en navlestreng

Torsdag kveld står Vidar Vang på scenen i Tromsø for å promotere sin nyeste plate.
NORDNORSK TILKNYTNING: Bildet på coveret til den nye plata er tatt i Gratangen, like ved hvor Vangs besteforeldre for mange år siden drev en landhandel. Foto: Gunnar Bjørklund 

NORDNORSK TILKNYTNING: Bildet på coveret til den nye plata er tatt i Gratangen, like ved hvor Vangs besteforeldre for mange år siden drev en landhandel. Foto: Gunnar Bjørklund 

1. november ga Vidar Vang ut den ferske plata «Mann fra nord», og er nå i gang med sin nordnorsk turné. Torsdag kveld spiller han på Bastard bar i Tromsø.

– Det blir en «storyteller»-konsert, med bare meg og gitaren, uten band, sier Vang.

Nordlending i Oslo

«Mann fra nord» er Vangs fjerde utgivelse hvor han synger på norsk, og hans tiende totalt. Vang er født og oppvokst i Bjerkvik, og forteller at selv om han har bodd i Oslo i lang tid, var det naturlig for ham å starte turneen i nord.

– Selv om jeg ikke har bodd i Nord-Norge på over 20 år, er tilknytningen som en navlestreng man ikke klarer – eller har lyst til – å klippe over. Jeg føler meg veldig hjemme i nord, sier Vang.

LES OGSÅ: From Bjerkvik With Love

Tilknytning til Tromsø

Vang forteller at Tromsø spilte en viktig rolle i starten av karrieren som musiker og låtskriver. I en Facebook-status skriver han: «Det er noen steder som bare blir del av en artists DNA. Bastard (tidligere Kaos) og Blårock i Tromsø er slike steder for min del».

– Den første konserten jeg spilte utenfor Bjerkvik var på Blårock i 1998. Da varmet jeg opp for bandet som senere skulle bli Madrugada (de het faktisk allerede Madrugada, og hadde nylig gitt ut debut-EP-en - journ.anm.), sier Vang.

TROMSØ: Vidar Vang har gjestet Tromsø ved mange anledninger, her fra en konsert på Backbeat i 2015. Foto: Trond Tomassen 

TROMSØ: Vidar Vang har gjestet Tromsø ved mange anledninger, her fra en konsert på Backbeat i 2015. Foto: Trond Tomassen 

Han husker imidlertid bare bruddstykker fra kvelden.

– Jeg tror ikke jeg var helt til stede på den konserten, men jeg husker det som et kick, og jeg husker stemninga i lokalet med bandet som spilte etter oss. Mitt klareste minne fra konserten er kanskje festen etterpå, sier Vang og humrer.

Gjennom åra har Vang gjestet en rekke konsertscener i Tromsø.

– Når jeg går i gata i Tromsø, virker det som om det er få kvartaler jeg ikke har vært innom og spilt, sier Vang og nevner tidligere konserter på Blårock, Bastard, Driv og Subsirkus.

– Jeg spilte blant annet på TILs sølvbankett i 2012-2013, ler Vang.

LES OGSÅ: – Rock blir ikke bedre, liksom. Jo! Jeg skal lage den selv!

Fra engelske til norske tekster

Vang forteller at han til denne turneen har valgt et mer nedstrippet format enn tidligere.

– På min siste store turné i 2015 var vi mange på scenen. Siden da har jeg gått mer inn i det akustiske formatet. Det hender jeg savner å høre stortromma i ryggen, men akkurat nå kler det akustiske uttrykket de sangene jeg har på norsk, sier Vang.

Vang forteller at han også har plukket fram noen av hans engelskspråklige låter, som han nå synger på norsk.

– Jeg er stolt av mine engelske tekster også, men det er noen låter på engelsk jeg følte at jeg kunne si mer om på norsk, eller at det dukket opp noen norske linjer som passet veldig bra, sier Vang.

– Da jeg først begynte å synge på norsk, hadde jeg bare ti sanger med norsk tekst. Med seks plater på engelsk var det mye å ta av, og da er det artig å kunne løfte noen melodier som kanskje har gått forbi folk, sier Vang.

LES OGSÅ: Årets beste norske album

Fullpakket konsertuke i Tromsø

Denne uken er det flere konserter i Tromsø by.

Onsdag 13. november: Caroline Spence på Amtmandens.

Torsdag 14. november: Vidar Vang på Bastard bar.

Fredag 15. november: Barren Womb/Cult Member på Driv, The Late Great på Hålogaland Teater, Blomst, Bastard bar

Lørdag 16. november: Gluecifer, Kulturhuset