Hva har en vakker joik, en mollstemt kjærlighetsvise fra Lyngen og en velkjent kvensk salme med jula å gjøre?

Kanskje ingenting, men denne jula har de det til felles at disse tre og 21 andre tradisjonsrike nordnorske melodier skal presenteres i årets mest unike julekalender.
SØT MUSIKK: Ola Graff og Gjertrud Matheussen i Snefjord, en av mange som synger på årets julekalender.   (Foto: Ellen Astrid Lundby)

SØT MUSIKK: Ola Graff og Gjertrud Matheussen i Snefjord, en av mange som synger på årets julekalender.   Foto: Ellen Astrid Lundby

MULTIKUNSTNER: Nils-Aslak Valkeapää.  (Foto: Frode Nilsen / SCANPIX)

MULTIKUNSTNER: Nils-Aslak Valkeapää.  Foto: Frode Nilsen / SCANPIX

PRØYSENPRISEN: Jan-Arvid Johansen, Bente Reibo, Hanne Bjørklid, Odd Arne Eilertsen og Ola Graff i Nordnorsk Visegruppe idet de ble tildelt Prøysenprisen i 1977.  (Foto: Arkivfoto)

PRØYSENPRISEN: Jan-Arvid Johansen, Bente Reibo, Hanne Bjørklid, Odd Arne Eilertsen og Ola Graff i Nordnorsk Visegruppe idet de ble tildelt Prøysenprisen i 1977.  Foto: Arkivfoto

MYE ARBEID: Ifølge Ola Graff har det gått mange timer inn i årets julekalender, med tanke på både presentasjon og musikkutvalg. her filmes Graff av Jørn Berger-Nyvoll til en av presentasjonene.   (Foto: Per Helge Nylund)

MYE ARBEID: Ifølge Ola Graff har det gått mange timer inn i årets julekalender, med tanke på både presentasjon og musikkutvalg. her filmes Graff av Jørn Berger-Nyvoll til en av presentasjonene.   Foto: Per Helge Nylund

MANNEN MED BÅNDOPPTAKEREN: Ola Graff reiste over hele landselen for å sikre seg verdifulle bidrag til museets tradisjonsmusikkarkiv.  (Foto: Arkivfoto)

MANNEN MED BÅNDOPPTAKEREN: Ola Graff reiste over hele landselen for å sikre seg verdifulle bidrag til museets tradisjonsmusikkarkiv.  Foto: Arkivfoto

1 / 5

Den er det Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet som står for.

Ola Graff, professor emeritus og, inntil i fjor, kurator for tradisjonsmusikkarkivet ved Norges arktiske universitetsmuseum, har stått for utvalget.

– Jeg tror vi har funnet fram noe som gir litt for enhver smak, sier han til Feedback.

Og da har det vært mange hensyn man skulle vise.

– Det har vært vanvittig mye arbeid å finne det riktige utvalget med å balansere mellom geografi, de forskjellige musikalske sjangrene og det samiske, kvenske og norske, fortsetter han.

LES OGSÅ: Nikkeby Lufthavn kommer med nytt album etter 15 år: – Vi er jo ikke dau, så vi har ikke hatt planer om å gi oss

Her i nord har nemlig de ulike folkegruppene sine egne musikalske tradisjoner. Alle er behørig representert i arkivet og Graff har forsøksvis funnet fram de opptakene han tror er mest tilgjengelige for alle.

– Joik kan kanskje oppfattes som rar og ensformig for utrente ører, mens Nils-Aslak Valkeapääs joik, «Áillohaš» er melodiøs.

Den presenteres 3. desember. Bak den første luka skjuler det seg imidlertid en middelalderballade.

– Det er ikke bare tradisjonsmusikk i kalenderen. Vi presenterer også hvordan moderne musikere fremfører denne musikken. Arkivet har vært flittig brukt av nordnorske musikere som Susanne Lundeng, Mari Boine og Hekla Stålstrenger.

En tradisjon som for øvrig musikeren Ola Graff startet gjennom sitt virke med Nordnorsk Visegruppe.

En annen utfordring som oppsto under arbeidet var at enkelte av sangene fantes det ikke opptak av, kun noter.

– Da fikk vi hjelp av Vokal Nord – virkelig et kor i verdenstoppen – til å spille inn nye versjoner. Dette er sanger som aldri har blitt spilt før.

Den første luka i julekalenderen åpnes, naturlig nok, 1. desember og er tilgjengelig på uit.no/julekalender