Ingeborg Oktober er mest kjent som sanger og låtskriver. Hennes forrige album «Skjømmingsboka» vant en Spellemannpris i visekategorien i 2019, og musikken er selvfølgelig sentral i forestillinga som har premiere under Festspillene i Nord-Norge til sommeren.

Verket tar for seg et vondt og vanskelig tema. «Et fucka år» handler om det året da ekskjæresten døde, etter to år uten kontakt.

– Etter å ha opplevd de enorme ringvirkningene selvmord kan utløse har jeg forsøkt å skape et kunstnerisk verk som kanskje kan være med på å forebygge selvmord. Selv om det er et alvorlig tema blir ikke dette en trist suppe med låter, men et energifylt sammensurium av voksent alvor, barnlig fantasi og vitenskapelige fun facts, sier Ingeborg Oktober.

Forestillingen har premiere torsdag 22. juni i Harstad kino.

LES OGSÅ: Hårreisende vakkert og gripende

– Konkret og folkelig

Forestillingen bruker animasjon og illustrasjon de man følger historien til en veldig liten forsker og eventyrer. Stilen er inspirert av både Mummidalen og Studio Ghibli.

– På mange måter vil «Et fucka år» være et verk som man kan vende tilbake til flere ganger, og oppdage nye ting. Jeg har forsøkt å være mest mulig konkret og folkelig, og forsøkt å forenkle svært komplekse tema som alene kan kjennes overveldende. Det blir en slags monolog, med en del underfundige digresjoner om hvordan det er å ha det skikkelig tøft, sier artisten.

«Et fucka år» blir mer enn en forstilling. Ingeborg Oktober planlegger å gi ut musikken på plate, og forlaget Utenfor Allfarvei skal gi ut bokversjonen av prosjektet.

LES OGSÅ: For ei helt rå dame

Festspillene: – Viktig tematikk

Festspillene i Nord-Norge omtaler deres ut valgte festspillprofil som en svært viktig historieforteller fra nord, med personlige og skarpe tekster.

– Jeg er sikker på at dette blir en sterk og nær opplevelse. Her tar Ingeborg Oktober tak i en viktig tematikk rundt selvmordsforebygging og sorgprosessering, når hun nå deler sine erfaringer med tap og betraktninger rundt hennes egne opplevelser. I tillegg er det et tema som berører mange, og som det er viktig at også kunsten kan tematisere, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helses hjelpetelefon: 116 123. Hjelpetelefonen er et døgnåpent telefontilbud.