Guri Midtgard Helsesøster Guri Midtgard Helsesøster Foto: Marius Hansen

Norge er det land i Europa som har den raskeste veksten av digitale verktøy. Barna blir stadig yngre første gang de bruker internett og foreldrene har ikke alltid oversikten over barnas nettbruk. Nesten alle 9-åringer har mobiltelefon, noen barn har også smarttelefoner som gir tilgang til internett, sosiale medier og interaktive spill.

LES OGSÅ: Mobbing i hverdagen

Det har mange positive sider å kommunisere over internett og mobiltelefon. Men dessverre er det flere tusen norske barn som blir utsatt for mobbing og trusler via sms, mailer og nett. Mange får uønskede seksuelle kommentarer her.

Voksne kan engasjere seg mot digital mobbing ved å finne ut hvordan barna bruker tiden sin på nettet og få dem til å vise deg hvordan de kommuniserer med vennene sine. Husk at anbefalt aldersgrense for Facebook er 13 år. Lær barna å verne om privatlivet i sosiale medeier og i interaktive spill ved å:

  • Lage sikre profiler med innstillinger som beskytter personlige opplysninger

  • Å beskytte passordene sine

  • Bare å ha kontakt med og svare personer som de kjenner også utenfor Internett

  • Be om foreldrenes godkjenning før de laster opp bilder av seg selv, familien, skolen osv.

  • Bare å dele ut personopplysninger som tlf.nr., adresse, skole, fritidsaktiviteter osv. til folk de kjenner i det virkelige liv

LES OGSÅ: - Vanskeligere å oppdage

Med yngre barn er det lurt å ha pc i fellesrom. Barn må lære hvordan de avviser kontakt eller blokkerer personer fra en kontaktliste. Sjikanerende meldinger bør de ikke svare på. Har de mottatt støtende meldinger bør de lagres eller printes ut, om de skulle ha betydning som bevis senere. Barna må bli bevisstgjorte på hvilken adferd og hvilket språk eller ordvalg som kan såre andre. De må tenke seg om hvilke bilder de tar av andre, og sikre seg at personen(e) på bildet vil godkjenne at dette blir offentliggjort gjennom digitale medier. Dessverre finnes det mange eksempler på krenkelser hvor bilder av unge i ekle situasjoner er blitt lagt ut i det offentlige, digitale rom.

LES ALLE INNLEGGENE FRA HELSESTASJONEN HER

Gjør barna trygge på at de kan snakke med dere voksne om de feilene de gjør, slik at dere sammen kan finne løsninger. Alle kan lære av sine feil.

Det finnes en rekke nettsteder som gir fin informasjon både til foreldre og barn om trygg bruk av digitale verktøy: medietilsynet.no, dubestemmer.no, korspaahalsen.no, barnevakten.no

Hilsen Helsesøster Guri