Barn som opplever kjærlighet og omsorg hjemme er mindre utsatte enn der hvor dette mangler. Savn etter oppmerksomhet og «å bli sett», kan bidra til at barnet lettere søker til personer som vil misbruke dem.

Når barn får et bevisst forhold til kroppen sin vil de lettere kunne si fra til voksne om de opplever ekle og vonde ting. Barn er nysgjerrige på hele kroppen sin. Fortsatt er det slik at mange barn synes det er vanskelig å finne gode ord på kjønnsorganer og seksuelle handlinger. De opplever at ordene er stygge. Spør barnet hvilke ord det har hørt på jentetiss og guttetiss. Hvilke ord kan dere bli enige om å bruke hjemme?

Det er også lurt å lære barnet forskjellen på en god og en vond hemmelighet. La barnet komme med eksempler på hva gode hemmeligheter er. Vonde hemmeligheter gir vondt i magen, og man tenker på det vonde veldig ofte. Dette MÅ barn fortelle til en voksen, det er ikke å sladre, men heller medisin mot det vonde.

Når barnet lærer hele følelsesregisteret sitt å kjenne, vil det også lettere kunne si hvordan det har det. Det er lov å kjenne alle slags følelser. Glede, overraskelse, fornøydhet, spenning, redsel, sinne. Barn må få lov til å være i den følelsen de kjenner. Ingen følelser er riktige eller gale. I stedet for at en voksen sier at: «Det er ikke noe å være redd for», kan en si: «Jeg ser at du redd, jeg skal være her sammen med deg». «Jeg ser at du er sint. Det er greit».

Å bevisstgjøre barn på gode og vonde berøringer er også noe man kan lære barn. Spør barnet hva det liker av gode berøringer: å bli strøket på, en god klapp på skuldra, give-me-five, en klem, sitte på fanget? Spør hva det synes er vond eller ekkel berøring eller kroppskontakt; å bli påtvunget en klem, å bli holdt fast i armen. Fortell at noen berøringer er ulovlige at voksne gjør mot barn, for eksempel at en ungdom eller voksen får deg til å ta på tissen.

Seksuelle overgrep trenger ikke å handle om fysiske berøringer. Det kan også dreie seg om at overgriperen utfører seksuelle handlinger på seg selv og nyter at barnet er tilskuer. Eller at han eller hun får barnet til å kle av seg og berøre seg selv. Uansett er dette også ulovlig. Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep(SMISO) har et fint hefte som heter «Sett dine grenser». Det finnes også flere bøker som voksne og barn kan lese sammen. En av dem heter «Jeg er meg! Min meg» av Eli Rygg og Margrete Wiede Aasland.

Les mer fra spalten til helsesøster Guri her!

Nettsteder:

Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep

Redd Barna - vold og overgrep

Spalten tar nå sommerferie fram til onsdag 1. august.

God sommer!

Hilsen

Helsesøster Guri

Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Foto: Jon Terje Eiterå