I forrige uke snakket vi om samtalen og hvordan foreldre kan komme i posisjon til å snakke med barnet om overvekt.

I dag ønsker vi å si noe om å starte en endringsprosess, om motivasjon og om hvordan man kan opprettholde denne.

Motivasjon må være til stede dersom man skal få til en forandring, uansett hva man ønsker å endre. For familier med overvektige barn som ønsker å gjøre noe med problemet, vil en forandring bety endrede kost– og aktivitetsvaner, selv om disse ikke nødvendigvis behøver å være så store.

Foreldrenes bekymring for sosiale konsekvenser som mobbing kan være en drivkraft til å søke hjelp, mens barnets motivasjon ligger mer i ønsket om «å bli tynn» eller å klare å henge med i venners lek.

Både foreldre og barn må være innstilt på gjøre en forandring, og man må ha tro på at man skal få det til. Barnet må føle at det er med på å bestemme, og ha et eget ønske om endring.

Det er lurt at foreldre og barn sammen blir enige om hva som skal forandres og hva som skal være målet. På denne måten blir dette et familieprosjekt hvor foreldrene skal være støttespillere.

Ikke sikt for høyt. Sett dere enkle og realistiske mål, og gjør kun små endringer av gangen.

Målene må være slik at dere faktisk kan oppnå dem. Det å nå egne mål, vil i seg selv være en motivasjon til å fortsette. Hvis barnet blir kjørt til skolen hver dag, kan et mål om å gå daglig være for ambisiøst.

Les flere tips og råd fra Helsestasjonen her

For å holde motivasjonen kan det være lurt å dele dette opp og tenke f.eks. en måned fram i tid. I denne perioden skal barnet gå til og fra skolen to dager i uka. Når dette er innarbeidet som en vane, kan det settes opp nye mål.

Det samme gjelder kost. Velg en eller to ting som dere ønsker å endre på, som for eksempel å gå over til nøkkelhullsprodukter eller å bruke bare vann som tørstedrikk. Opplevelse av mestring er en forutsetning for å lykkes.

Motivasjonen vil svinge i perioder. Dette er normalt. For å finne tilbake til motivasjonen trengs både variasjon og inspirasjon. En mulighet er å sette seg nye mål. En annen mulighet er å finne gode støttespillere. Foreldre er viktige støttespillere for sine barn, og helsesøster kan være en god støtte for familien.

Mange familier trenger hjelp for å sette realistiske mål, til å evaluere disse og drive prosessen fremover. Helsestasjonen er et sted hvor man kan søke hjelp, råd og veiledning. Det å få hjelp til å se hva dere har lyktes med, og hva dere har fått til fått til, vil i seg selv være en motivasjon til å fortsette.

Ha fokus på det dere får til og vær mindre opptatt av det dere ikke har lyktes så godt med.

Lykke til med endringsarbeidet!

Neste uke: Sunt kosthold

Foto: Ronald Johansen