Årets høydepunkt for mange unge står for døren. Russefeiringen markerer avslutning på mange års skolegang. Dette er minne for livet, og ofte et godt minne.

En viktig ting er da at man tar noen forholdsregler. I år har folkehelseinstituttet kommet med ei oppfordring om at meningokokkvaksine (mot smittsom hjernehinnebetennelse) bør vurderes i god tid før russefeiringa.

Antall tilfeller av meningokokksykdom er relativt få de siste to årene, men når sykdommen rammer, kan det ha alvorlige konsekvenser. I fjor var det også dødsfall blant ungdom forårsaket av meningokokksykdom.

Hvorfor er russen spesielt utsatt?

Bakterien smitter ved nærkontakt. En kombinasjon av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk, og lite søvn gjør at russen og andre ungdommer kan være spesielt mottakelige for smitte, og mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Det er vist at røyking, også passiv røyking, svekker motstandskraften og øker smittefaren. Siden sykdommen utvikler seg raskt er det svært viktig å komme tidlig til sykehusbehandling.

Les flere innlegg i spalten "Helsestasjonen".

Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan ligne på hverandre. Ta ansvar for hverandre dersom noen er syke, særlig hvis noen er «sløve» (har redusert bevissthet). Skaff lege dersom vennen din kan være syk.

Hvordan smitter det? I de fleste tilfellene skjer smitten fra friske som har bakterien i halsen. Overføring skjer ved dråpesmitte.

Direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals må til. Deling av flasker, glass, sigaretter og kyssing kan være viktige smittemekanismer. Det er også viktig å få nok søvn, spise skikkelig og kle seg godt for å styrke immunforsvaret og holde seg frisk. Vaksine finnes.

Det finnes ulike typer av sykdomsfremkallende meningokokkbakterier. De siste årene har et økende antall av sykdomstilfellene hos russ og andre unge vært forårsaket av gruppe C og Y. Det finnes nå en effektiv vaksine mot disse som er godkjent av norske legemiddel myndigheter. Type B som også kan forekomme, har vi ingen vaksine tilgjengelig.

I Tromsø vil russen få et informasjonsskriv om vaksinen fra helsesøster på skolen. Som de fleste vaksinene kan den gi lette bivirkninger som rødhet og ømhet på stikkstedet, uvelfølelse med hodepine/kvalme. Vaksinen koster 655 kroner. De som ønsker vaksinen kan henvende seg til Tromsø Vaksinasjonskontor på telefon 777 91 396 eller e-post.

For mer info se: www.fhi.no/vaksine

Ha ei fin russetid!

Helsesøster Siv Kristin Gundersen. Foto: Ronald Johansen
Randi Marie Sørensen jobber til daglig ved Vaksinasjonskontoret. Foto: Ronald Johansen