Er du blant dem som husker at en lys rosa farge spredte seg utover en sukkerbit? Og kjente lettelse over at i alle fall én vaksine kunne tas på en slik smakfull måte? Dette var poliovaksinen, gitt av helsesøstre på runder i skoleklassene. De var gjerne kledd i lyse frakker og opptrådte mildt og bestemt. Høytid og alvor rådet.

Vaksinering har vært en sentral arbeidsoppgave for helsesøstrene helt siden oppstart av de første helsestasjonene i Oslo i 1911. Infeksjonssykdommene utgjorde en alvorlig trussel mot liv og helse. Den aller første vaksinen var koppervaksinen. Den ble påbudt allerede tidlig på 1800-tallet. I 1980 ble kopper erklært utryddet i verden.

En pensjonert helsesøster fra Tromsø forteller om andre oppgaver som de utførte på 60-tallet. De drev også med smitteoppsporing: Hvis det var oppdaget et tilfelle med tuberkulose, måtte det foretas en kartlegging av miljøet rundt. Dette for å kunne bryte smittekjeden og dermed begrense epidemien. Hun ga råd om hygiene i hjemmene – også viktig for å bekjempe de smittsomme mikrober.

På 60-tallet var det fem helsesøstre i hele Tromsø kommune. Ernæringsarbeid var en annen sentral oppgave.

Mødre ble ikke i samme grad oppmuntret til amming som de blir i dag. Barnet skulle gis mat til faste klokkeslett. Dette førte til dårlig stimulering av ammehormonene, slik at det lett ble for lite morsmelk. Å gi oppskrift på kumelksblandinger sammen med vekt og lengdemålinger var daglige oppgaver. Hjemmebesøk ble foretatt til spedbarnsfamilier som hadde spesielle behov.

På helsestasjonen i Sjøgata var det ansatt en jordmor. Hun foretok svangerskapskontroller og ga prevensjonsveiledning. For kvinnenes del var det da kun pessar som var tilgjengelig.

Norske Kvinners Sanitetsforening var sentral i oppbyggingen av helsestasjonene i Norge. I Tromsø bidro de også med praktiske oppgaver for tilrettelegging av tjenesten. I 1972 ble Lov om helsestasjoner vedtatt og helsestasjonene ble en offentlig oppgave. Loven slo for øvrig fast at helsestasjonene skulle drives økonomisk av det overskuddet som vinmonopolene ga.

Til våre helsestasjoner kommer barn i alle aldre. Vi fokuserer på ulike områder ved deres utvikling. Det er nå andre typer infeksjoner, og ernæringsarbeidet har nå mer fokus på å forebygge overvekt. Så er det nye oppgaver: Vi har økt oppmerksomhet på psykisk helse, og på atferds– og samlivsspørsmål.

Neste uke: Ammeproblemer

Guri Midtgard (54), helsesøster Foto: Jon Terje Eiterå