Influensa influensavaksine vaksine Foto: Gudrun Gulldahl

Ole kommer innom farmor etter skoletid. Han går nå i 2. klasse og forteller stolt at han har fått sprøyte av helsesøster i dag. Bomullsdotten sitter fortsatt på. Helsesøster har fortalt at vaksinen skal beskytte oss mot noen farlige sykdommer som mange folk døde av eller fikk varige men etter, før vaksinen ble funnet opp.

"Har du tatt slik vaksine farmor?" spør Ole. Det har farmor gjort, men det er lenge siden, ikke siden hun var skolejente. Er det grunn for voksne med "påfyll?"

Lite oppfølging

Nesten alle spedbarn blir vaksinert mot difteri, tetanus (stivkrampe), kikhoste og polio. I grunnskolen og i verneplikttjenesten blir man fulgt opp og får påfyll av disse vaksinene.

Senere er det ingen organisert oppfølging for voksne. De som besøker vaksinasjonskontor før utenlandsreiser blir alltid anbefalt oppfrisking av disse vaksinene dersom det har gått mer enn 10 år siden sist.

Se opp for disse:

Polio og difteri er så godt som utryddet i Vest-Europa, men sykdommene finnes i andre deler av verden. Difteri er en bakterieinfeksjon i svelget som kan gi pustebesvær (krupp).

Polio er virus som blir spredd gjennom forurenset vann og mat. De fleste får et lett forløp av sykdommer, mens noen kan få hjernehinnebetennelse og/eller lammelser.

Tetanus finnes i jord og avføring fra dyr. Bakterien kan komme inn gjennom sår og små rifter ved hagearbeide o.l., og ellers ved skader hvor forurenset materiale kan bli ført gjennom huden.

Når såret lukker seg vil bakterien produsere en gift som blokkerer nerveimpulsene og fører til alvorlige muskelkramper. Om en har pådratt seg sår som gir mistanke om tetanussmitte, bør en oppsøke helsetjenesten for å få vurdert om en trenger påfyll av tetanusvaksine.

Kikhoste er en bakterieinfeksjon som gir kraftige hosteanfall. Særlig for uvaksinerte spedbarn kan dette være alvorlig. Anfallene kan gi pustebesvær som kan føre til bevisstløshet, surstoffmangel med hjerneskade og i verste fall død.

Viktig med revaksinering

Verken gjennomgått sykdom eller vaksine i barnealder garanterer for livslang beskyttelse, så det kan være viktig å revaksinere seg i voksen alder, både for egen del, men også for å beskytte de svakeste og aller minste spedbarna som ennå er uvaksinert.

Å vaksinere seg er således å ta et samfunnsansvar, ved at en bidrar til at farlige smittestoffer ikke får grobunn i befolkningen.

Det finnes nå en «påfyllingsdose» som frisker opp beskyttelsen for alle fire sykdommene. Jeg tror foreldre og besteforeldre, tanter, onkler, gudforeldre, - ja alle som ikke kan huske sist de fikk slik vaksine, gjør lurt i å la seg vaksinere igjen.

Les mer på fhi.no.

Neste uke: Hvorfor amme?

Hver uke tar en helsesøster opp ulike forhold i spalten Helsestasjonen. Denne ukens helsesøster er Randi Marie Sørensen. Hun er helsesøster og avdelingsleder ved Vaksinasjonskontoret i Tromsø kommune.