Petter, Konrad og Helmer ligger på gulvet på venterommet. Alle er 6 måneder. Petter ligger på rygg, med litt hjelp klarer han å rulle seg på rundt på mage. Konrad skyver seg bakover. Helmer åler seg framover og løfter seg opp på hender og knær enkelte ganger. De har ulike ferdigheter, men alle er på rett sted. Bevegelsesutviklingen gir et stort spennrom, og barn når milepæler til ulik tid. Det er unødvendig å bekymre seg om et barn ikke mestrer alt som andre kan. Likevel kan en stimulere til mestring. Når barnet ligger på siden kan en skyve det bitte-litt, så vil barnet klare den siste biten selv, og det er over på magen. Å rulle tilbake, fra mage til rygg, lærer barnet vanligvis litt seinere.

Les også: Barn i bevegelse ved tre måneder.

Mens Konrad ligger på rygg, griper han etter leken han ser på siden av seg. Han tar den over til midtlinja, vender på den, studerer den, lar den andre handa gripe den, smaker. Slik fortsetter han en stund. Nå griper han med hele hånda, tidligere var det lillefingersiden som var mest aktiv når han skulle gripe.

I mageleie vil tyngdepunktet være på hoftene, og armene være helt strake mot underlaget.

Mange foreldre lurer på hvor sterk ryggen er, i denne alderen. Hvor lenge kan barnet sitte?

Les også: Når nakken gjør vondt.

I seks måneders alder er ikke ryggen sterk nok for å sitte lenge. Det kan sitte ei kort stund på fanget og i skråstol/babystol. En må fortsatt vente med å sette barnet i høy stol, for eksempel tripp-trapp – stol. Barnet må også ha styrke i ryggen og god hodekontroll for å sitte i bæremeis. Skal barnet sitte i barnevogn må det ha god ryggstøtte. Og når barnet ved egen hjelp har klart å sette seg opp på gulvet, kan bagvogna byttes med sportsvogn.

I bilsete, under lange bilturer, og barnet er våkent, er det lurt å stoppe etter en til to timer og la barnet få en annen stilling. Hvis barnet sover, slapper det godt av. Da er det ikke er så viktig med pausene.

Blir et barn i denne alderen plassert i en hoppsa eller i et gåstativ vil det sannsynligvis elske å være der. Slikt utstyr kan gi en feilbelastning på beina og barnet kan ikke selv velge sine bevegelser. Helsestasjonen anbefaler ikke bruk av slikt utstyr.

Les også: Overvekt blant barn.

Gulvet er den beste lekeplassen. Lek og utforskertrang driver fram bevegelsesutviklingen på naturlig måte, uten bruk av hjelpemidler. Barnet vil dra seg opp etter et stolbein, først til knestående, så helt opp til det står på føttene, så ned igjen. Det lærer seg å komme fra liggende til sittende, og tilbake igjen. Når barnet får ta kommandoen over bevegelsene sine selv gir det de beste forutsetningene for utvikling.

Les flere innlegg fra helsestasjonen

Neste uke: Bevegelse i småbarnsalder