Mobbing - del 1

Han vil ikke gå på skolen. Han får en Paracet. Dere forlater huset samtidig og han får bli med i bilen. I dag vil han bli sluppet av et helt annet sted enn ellers. Dere har spurt om han blir plaget av noen. - Nei, svarte han kort, og øynene hans forsvant inn i dataspillet.

Er han likevel utsatt for mobbing?

Vi snakker om mobbing når en eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde eller ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg. Det kan være slag og spark, å ødelegge personens eiendeler, skjellsord, krenkende og hånlige kommentarer eller trusler.

LES FLERE INNLEGG FRA HELSESTASJONEN

Indirekte mobbing kan være å bli utestengt fra venneflokken, baksnakking, ryktespredning, manipulasjon av vennskapsforhold. I dag skjer mobbingen også via tekst og bilder på mobiltelefoner og andre sosiale medier.

Handlingen er ondsinnet, gjentar seg over tid, og det er en ubalanse i styrkeforholdet. Mobbingen kan være kjønnsrelatert ved for eksempel at gutter krenker jenter både verbalt og fysisk. Mellom gutter kan dette forgå ved for eksempel at de på en nedsettende måte blir kalt «femi» eller «homo». Jenter kan gi hverandre krenkende kommentarer knyttet til kropp og kjønn. Det ser ut til at kjønnsrelatert mobbing som uønsket seksuell oppmerksomhet ofte skjer blant ungdom.

Det er flere gutter enn jenter som mobber, og litt flere gutter enn jenter er også mobbeofre. Mobbing blant jenter har mindre innslag av fysisk vold og kan være vanskeligere å oppdage. De bruker mer indirekte metoder.

Mobberne kan ha en del kjennetegn: Mer positiv til vold enn andre, trang til å dominere, mer aggressive og hissige, ofte fysisk sterke, impulsive, har liten medfølelse med andre, og kan være flinke til å snakke seg ut av vanskelige situasjoner.

Den som blir mobbet trenger ikke å ha spesielle kjennetegn. Noen er stille, følsomme, usikre, liten selvtillit. De kan ha få eller ingen venner. Guttene liker ikke og sloss.

Lav popularitet gir liten beskyttelse, og det kan øke risikoen for å bli mobbet. Den som blir mobbet har ingen høy status og andre barn kan føle at de tar en sosial risiko ved å være venn med det.

Mobbing virker nedbrytende på helsen og offeret trenger hjelp fort. Hodepine, vondt i magen, kvalme, svimmelhet og smerter er fysiske utslag. Den som blir mobbet kan utvikle angst, få lavt selvbilde og depressive tendenser. Noen kan ønske å dø.

En som mobber trenger hjelp til å bryte med denne antisosiale adferden. Det har vist seg at gutter som er mobbere i barneskolen har stor sjanse for å begå alvorlige, kriminelle handlinger senere i livet.

Helsestasjonen vil fokusere på temaet mobbing i flere uker utover høsten.

Sjekk ut:

  • barneombudet.no

  • bufetat.no

Hilsen helsesøster Guri