Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Gjennom en ukentlig spalte i iTromsø hver onsdag, ønsker Sentrum Helsestasjon å sette folks helse i fokus. - Å nå ut til lesere med helseinformasjonen vi sitter på, er noe vi har snakket lenge om å få til, sier helsesøster ved Sentrum Helsestasjon, Guri Midtgard (54), til iTromsø. Foto: Jon Terje Eiterå

Foreldre har rett og plikt til å gi barna sine omsorg og oppdragelse. Noen ganger makter ikke foreldre dette, eller de har for liten forståelse for barns behov. Mange tusen norske barn lider under omsorgssvikt.

Eksempler på omsorgssvikt er:

  • Manglende tilfredsstillelse av barns fysiske behov

  • Sterkt avvikende næring eller manglende hygiene

  • Mangel på beskyttelse mot fysiske farer

  • Grov understimulering

  • Likegyldighet, nedvurdering og latterliggjøring

  • Trusler om straff

  • Vold

  • Seksuelle overgrep

Skadevirkningene ved å leve under omsorgssvikt har spalten presentert tidligere bla. under Når mamma eller pappa ruser seg og Vold i familien, se itromso.no, søk på helsestasjonen.

LES FLERE INNLEGG FRA HELSESTASJONEN

For mange voksne er terskelen høy for å melde bekymring til barnevernet. - Er det jeg som overtolker, overreagerer? – Kanskje blir det mer problemer om jeg melder? - Er det noe alvorlig galt så må vel barnehagen eller skolen se dette, og da melder vel de.

Det er vanskelig å være vitne til at barn lider. Likevel er det viktig å tørre å se ubehagelighetene. Nabo, tante, bestefar, trener og andre må kaste skylappene i søpla, og reflektere over det man har observert. Er man i tvil om bekymringen skal meldes til barnevernet, så kan man ringe dit først for å drøfte saken, uten å si hvem det gjelder.

LES OGSÅ: Å hjelpe barn som har det vanskelig

På barnevernet.no finnes et meldeskjema som kan brukes. Her kan en bl.a notere ned hva som er observert som skaper bekymringen. Er det noe barnet har fortalt deg noe som gir grunnlag til bekymring? Er det andre som er bekymret?

Husk at en ikke trenger å samle bevis før melding sendes, den uroen og bekymringen som en kjenner på er nok.

LES OGSÅ: Barn som pårørende

Når barnevernet har fått en bekymringsmelding skal de innen en uke ta stilling til om de skal sette i gang en undersøkelse. Perioden undersøkelsen varer skal normalt ikke overstige tre måneder. Det innhentes informasjon fra for eksempel barnehage, skole og helsestasjon. Barnevernet snakker både med foreldrene og med barnet.

LES OGSÅ: Seksuelle overgrep mot barn

Barnevernet kan gi hjelp og støtte som for eksempel barnehageplass, besøkshjem, foreldreveiledning, tilsyn i hjemmet. Slike tilbud får 8 av 10 familier. Om dette ikke gir barnet tilstrekkelig omsorg kan barnet få komme til en ny familie. Dette skjer i 2 av 10 tilfeller.

I Tromsø, som i andre større byer, er det en tjeneste som heter barnevernsvakta. Dette er et tett barnevern-politi – samarbeid og er lokalisert hos politiet. Hit kan man ringe også kveld/natt. Er det mistanke om straffbare forhold som vold eller seksuelle overgrep er det politiet som skal varsles. Her er det viktig at foreldrene ikke får rede på meldingen. Er man i tvil hvor det er riktig å henvende seg, kan en ringe gratis til den landsdekkende Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111.

Nettsteder:

  • barnevernet.no

  • Barnevernsvakten.no

  • 116111.no

Hilsen helsesøster Guri