Helsesøster, Guri Midtgard Foto: Marius Hansen

Datteren din har ikke den samme gløden i øynene, hun danser ikke gjennom stua lenger, hun er mye alene. De siste kveldene har du tatt deg ekstra tid for prat på sengekanten. Og i går kveld fortalte hun. Din uro fikk sin bekreftelse: Siden skolen startet i høst har hun vært utestengt fra jentegruppa, hun får ekle blikk, de fniser og sender lapper til hverandre når hun leser høyt i klassen. Ei jente «glemte» å levere bursdagsinvitasjon til henne. Verst er det i garderoben, og sist gjemte de badedrakten hennes. Hun gruer seg til hver dag på skolen. Nå er hun redd for hva som skjer siden hun har sladret.

LES OGSÅ: Mobbing i hverdagen

Opplæringsloven har en paragraf som omfatter det psykososiale miljøet til elevene. Denne skal sikre at hele skolemiljøet fremmer helse, trivsel og læring. Loven sier at ansatte ved skolen skal melde fra til ledelsen ved kjennskap til eller mistanke om mobbing. Når elev eller foreldre forteller skolen om at barnet mobbes, skal dette behandles på en lovmessig måte og tas på alvor. Ingen barn skal mobbes. Ingen skal mobbe.

Helsesøstre blir ofte kontaktet av elever som har det vanskelig på skolen. Det kan handle om alt fra problemer i venneforhold til grov mobbing. Skolene i Tromsø har handlingsplaner mot mobbing og egne prosedyrer for håndtering av mobbetilfeller. Det første foreldre/elev kan gjøre er å be om møte med kontaktlærer. Helsesøster kan delta, og hun kan ha samtaler med eleven. Når tiltak iverksettes må det være et tett samarbeid mellom skole og elev/foreldre.

LES OGSÅ: Du kan bety noe

Barn som blir mobbet får som oftest svekket selvtillit for en periode, kanskje for lengre tid. I denne vonde fasen kan foreldre hjelpe barnet å få styrket sin selvtillit ved å stimulere barnets positive egenskaper. Å oppleve mestring er styrkende på selvtilliten. Hjelp også barnet til å ta kontakt med andre barn eksempelvis gjennom gruppeaktiviteter, musikk, idrett el. Fysisk aktive og energiske barn sender ut sterke signaler som gjør at de hevder seg.

Noen barn som blir mobbet kan være hemmet og forsiktige når de forsøker å få kontakt med andre barn. Kanskje trenger barnet konkrete råd om hvordan det kan gå fram for å få kontakt. Foreldre til barn som mobbes kan lett bli for overbeskyttende. Det er viktig å følge med og å være der hele tiden, men samtidig stimulere til og støtte opp om aktiviteter utenfor familien. Noen få barn kan oppføre seg slik at de lett provoserer andre. De skal ikke mobbes for det, men foreldre og lærere kan vise barnet andre og mer hensiktsmessige handlingsmåter.

LES ALLE INNLEGGENE FRA HELSESTASJONEN HER

Hefte: Bufetat: Mobbing blant barn og unge, 2004

Nettsteder: fug.no, udir.no

Hilsen helsesøster Guri