Med mangel på varme og fint vær i Norge om sommeren er det mange som velger å legge ferien til Syden.

Marion Rochmann, reisekonsulent med ansvar for charterreiser hos Berg-Hansen i Tromsø, møter reiselystne tromsøværinger hver dag. Hun kan fortelle at det er noen feriemål som er mer populær enn andre.

- Det er fortsatt Kreta og Mallorca som er de mest populære reisemålene. Et mer rimelig reisemål er Tyrkia, som også er attraktivt for mange, sier Rochmann.

Og hvorfor det akkurat er disse reisemålene som trekker det lengste strået er hun ikke i tvil om.

– Det er direkteruten fra Tromsø som tiltrekker mange. Spesielt om sommeren merker vi at det er flere som ønsker dette, sier hun.

All inclusive

Hun får støtte hos Linn Petersen, selger ved reisebyrået Ticket i Tromsø, som forklarer at de selger flest turer til Hellas og Spania.

– Kreta og Mallorca er feriefavorittene. Dette er feriesteder som passer for alle, samtidig som det går direktefly fra Tromsø, sier Petersen.

Pakkereiser med alt av mat og drikke inkludert i prisen er noe mange foretrekker.

– All inclusive har kommet for fullt. Her vet man hvor mye man må ut med i pris og det blir enklere å planlegge de kommende utgiftene, forteller Rochmann.

Petersen, selger hos Ticket, forteller at det er varierende hvor mange som ønsker all inclusive hos dem.

– Vi opplever at barnefamilier syns all inclusive er et godt tilbud, mens yngre par og de litt eldre synes det er spennende å spise andre steder, sier Petersen.

Cruise-reiser

Noe som stadig blir mer populært blant tromsøværinger er lukrative reiser på sjøen.

– Hvis man reiser med cruise får man mye for pengene. Alt av mat er inkludert og samtidig kan man legge opp et opplegg for overnatting før eller etter cruise-oppholdet, forklarer Rochmann.

Brødtekst2: Den store interessen for cruise-reiser har også Ticket bitt seg merke i.

– Cruise har tatt seg veldig opp også blant barnefamilier. I år har vi hatt svært stor pågang, sier Petersen.

Begge reisebyråene opplyser at de mest populære stedene for cruise er i områdene Barcelona, Venezia og Roma.

– De fleste kombinerer det med et to- til tre-dagers hotellopphold i for eksempel Roma, før eller etter cruiset, forklarer Petersen.

Dyrere i fellesferien

Nå som fellesferien trår i kraft, stiger prisene på sydenturer. Rochmann kan fortelle at det kan være vanskelig å skaffe seg restplassbilletter.

– Det er mye utsolgt, men hvis folk er litt fleksible, så kan vi ordne ruteflypakke med hotell separat. Alle som vil reise til Syden, skal vi få av gårde, lover Rochmann.

– Hos oss ble det stor pågang på de tradisjonelle charterturene da skoleferien startet. Vi har fortsatt noen ledige seter på flyturene, men det begynner å bli få hoteller som har ledige senger, forteller Petersen.