– Dette har reddet vettet mitt det siste året, sier Gunn Tjessem fra Sandnes.

Med headset på ørene og mobilen i hånden strener hun av gårde på turstien midt i arbeidstiden. Siden mars i fjor har hun hatt hjemmekontor i jobben som forhandler i Industri Energi. Er det et møte eller telefonsamtale som ikke krever at hun sitter ved datamaskinen, kombinerer hun det ofte med noen kilometers gange i naturen.

– Det er mange som er vant med at det knaser i grus og snø i møter med meg. Jeg pleier å gi beskjed før det kommer motbakker og pusten blir tyngre, sier Tjessem.

Å få arbeidsgiverens aksept for slike møter er viktig, tror Gunn Tjessem. – Ellers vil det gjerne føles som om man skulker, sier hun. Foto: Fredrik Refvem

– Bør tilrettelegge

– Jeg tenker at i hvert fall tre av fire møter fint kan gjennomføres ute. Det er noe arbeidsgivere bør oppfordre til og legge til rette for, sier Lars Erik Mørk.

Han er talsmann for Aktivitetsalliansen, som jobber for at nordmenn skal bli mer aktive. For tiden utarbeider de et program for hvordan hjemmekontor-hverdagen kan bli mer aktiv. Gående møter er en viktig del av opplegget.

– I en litt fleipete sammenheng har jeg sagt at hvis møtet skulle være dårlig, har man i det minste fått seg en tur, sier Mørk.

Lars Erik Mørk er talsmann for Aktivitetsalliansen, som blant annet består av Den Norske Turistforening, Skiforeningen og Syklistenes landsforening. Foto: Aktivitetsalliansen

Hans egen arbeidsplass, Gjensidigestiftelsen, oppfordrer folk til å komme seg ut i løpet av dagen. Mange av kollegene hans tar også telefonmøter utendørs.

– Møter som krever referater eller presentasjoner, er det ikke så lett å ta borte fra datamaskinen. Informasjonsmøter og møter hvor man bare trenger å diskutere, er derimot kjempefine å kombinere med tur. Teknologien gjør det mulig, sier Mørk.

Her er Gunn Tjessems tips for å ta møtet med på tur:

  • Se møtet an, og vurder om det er av typen du like gjerne kan ta utendørs.

  • Bruk et godt (gjerne trådløst) headset som gir god lyd og som ikke gjør vondt i ørene.

  • Ta på hette over headsettet. Det demper sus fra vind og andre lyder og gjør opplevelsen bedre for både deg og de andre møtedeltagerne.

  • Skru av kameraet hvis det ikke er nødvendig å ha det på. Kollegene dine blir bare forstyrret av all bevegelsen.

  • Demp lyden på din egen mikrofon hvis du bare er tilhører på møtet. De andre trenger ikke å høre at du blir andpusten.

  • Ha en liten notatblokk med i tilfelle du trenger å notere underveis.

  • Du kan bruke mobiltelefonen til å finne frem nødvendige dokumenter eller referanser underveis, hvis det ikke kan vente til du kommer tilbake til datamaskinen.

– Dette er fine tips, sier Mørk i Aktivitetsalliansen og legger til:

– Ofte er det lurt å avklare på forhånd at en eller begge gjennomfører møtet utendørs. Det legger litt premiss for møtet.

Et headset som sitter godt på hodet og gir god lyd, er viktig, mener Gunn Tjessem. Foto: Fredrik Refvem

Bedre samtaler

Også før koronapandemien tok Gunn Tjessem noen av jobbmøtene sine i naturen. Da tok hun med seg en tilreisende kollega fra Oslo i skogen.

– Det ga en uformell stemning og gjorde samtalene lettere. Også nå merker jeg at diskusjonene på møtene gjerne blir bedre hvis jeg går samtidig, sier hun.

De gående møtene har også gjort godt for en vond rygg. Tjessem opplever dessuten at hun lettere klarer å fokusere fullt og helt på innholdet i møtet hvis hun går tur imens.

– Det er som om tankene klarner, og jeg går i min egen verden. Jeg tror at den som er ute og går, hører bedre etter enn kollegene som sitter inne. De sjekker gjerne e-post eller jobber med andre ting samtidig.

Psykolog Liss Gøril Anda ved Helsehuset i Stavanger er enig i at det kan være bra for konsentrasjonen å bevege seg mens man er i møte.

– Mange har behov for å gjøre noe samtidig som de er i et møte. Selv strikker jeg gjerne hvis jeg må sitte ved pulten, ellers soner jeg fort ut. Å gå er en måte å ta toppen av en slik uro i kroppen, sier Anda.

Liss Gøril Anda på Helsehuset i Stavanger er psykolog med doktorgrad. Hun har også skrevet bok om angstmestring. Foto: Guro Storskjaer

Hun understreker at lett mosjon dessuten har effekt mot depresjon og angst.

– Å være i øyeblikket med alle sanser er en form for mindfulness som også er bra hvis man føler seg nedfor. Spesielt på det monotone hjemmekontoret kan nok dette være fint for mange, sier psykologen.

Forskning har også vist at kreativiteten øker umiddelbart etter en treningsøkt.

Anda sammenligner gående telefonmøter med å gå tur med andre.

– Samtalene flyter bedre for mange når man går side om side. Det minsker distraksjonen som oppstår når man må følge med på andres ansikter hele tiden. Går man uten å se på den man snakker med, snakker man friere og slapper mer av. Man slapper generelt mer av når man beveger seg, sier hun.

– Å komme seg ut i naturen må være bra for den mentale helsen for alle som nå jobber mye alene, sier Tjessem. Foto: Fredrik Refvem

Dagslys viktig

Når jobb-PC-en står midt i stuen, synes Gunn Tjessem det er vanskeligere å begrense jobben til vanlig arbeidstid. Dermed blir den utendørs pustepausen i løpet av dagen ekstra viktig.

– Har jeg ikke møte, går jeg isteden en 40 minutter lang tur i lunsjen. Da er jeg «fit for fight» for fire timer jobbing etterpå. Ofte jobber jeg utover kvelden for å frigjøre enda mer tid til tur i dagslys, sier hun.

Det kan være lurt. Ifølge psykolog Anda bør man gå ut i dagslys i løpet av arbeidsdagen. Helst mellom klokken 9 og 12 når det er mest av det blå lyset, som er bra for oss.

– Dagslys er bra for den psykiske helsen vår. Det er med på å sette døgnrytmen for kroppen, og det kan bidra til at innsovningen om kvelden går lettere.

Aktivitetsalliansen tror det vil bli enda mer stuerent å ta møter utendørs fremover.

– Vi får vel en periode etter koronapandemien hvor alle synes det er veldig hyggelig med vanlige møter. Likevel har nok en del fått en aha-opplevelse og sett at møtene fungerer selv om man går tur imens. Det er ikke til hinder for hverken engasjement eller møtedeltagelse, sier Lars Erik Mørk.

Gunn Tjessem sysler med tanken på å få til en såkalt Teams-tur: å få kollegene med på tur via videomøte. Foto: Fredrik Refvem