TV-seriene har det siste tiåret bare blitt bedre og bedre. Ettersom konkurransen mellom strømmetjenestene stadig blir større, jobbes det enda hardere for å lage kvalitetsinnhold vi velger å se.

Her har jeg valgt ut de 15 beste TV-seriene som har kommet fra 2010 og fram til i dag.

Et kriterium for å komme med på lista var at første episode hadde premiere i 2010 eller senere. TV-serier som har hatt episoder eller sesonger før dette tiåret, er derfor ikke vurdert.

Rangeringen er ikke vilkårlig:

1. «Game of Thrones» (2011–2019)

Game of Thrones Foto: HBO

Selv om sistesesong var «så som så», så står denne episke TV-serien igjen som helt klart den beste, mest magiske og storslåtte serien dette tiåret. Den er rett og slett umulig å konkurrere med.

2. «Fleabag» (2016–2019)

Fleabag Foto: BBC

Serieskaper og hovedrolleinnehaver Phoebe Waller-Bridge har med «Fleabag» klart å lage noe av det morsomste og mest treffende på TV noensinne. Ikke rart at hun har fått priser kastet etter seg, for det er jaggu fortjent.

3. «Black Mirror» (2011-)

Episoden San Junipero i Black Mirror Foto: Netflix

Noe av det sykeste og rareste, men også aller beste man har kunne sett dette tiåret. Hver eneste episode står igjen som en film og det er så mye bra og sprøtt at alle bare må få det med seg. Science fiction for dem som nødvendigvis ikke liker science fiction.

4. «Downton Abbey» (2010–2015)

Mr. Carson i Downton Abbey Foto: Jaap Buitendijk/Focus Features via AP

En Jane Austen-tilhengers våte drøm ble til virkelighet i 2010 da Julian Fellows tok oss med inn i familien Crawleys ytre og indre kriger fra før første verdenskrig og fram til 1920-tallet. Vanvittig godt og seigt fortalt med strålende rollefigurer gjør dette til et av vår tids beste drama.

5. «Big Little Lies» (2017–2019)

Reese Witherspoon i Big Little Lies Foto: Hilary Bronwyn Gayle/HBO/Scanpix

Apropos drama. Reese Witherspoon og kompani har laget høykvalitetssåpe med fantastiske skuespillerprestasjoner og så mye deilige intriger at det er umulig å ikke la seg rive med. Det som i utgangspunktet kun skulle være en miniserie på en sesong, fikk heldigvis en sesong to.

6. «My Brilliant Friend» (2018-)

My Brilliant Friend Foto: HBO

HBO har laget serieversjon av Elena Ferrantes bøker og det har de klart med bravur. Storslått, vakkert og ekstremt imponerende er bare noen av superlativene man kan ta i bruk. Denne italienske serien har alt man kan ønske av en TV-serie.

7. «Babylon Berlin» (2017-)

Babylon Berlin Foto: Sky Deutschland

Vi tar herved turen fra 50-tallets Napoli og til 20- og 30-tallets Berlin. Denne påkostede, tyske serien har vært verdt alle pengene den har kostet TV-kanalen Sky. Det er så mørkt, skittent og deilig at det er umulig å ikke leve seg inn i Berlins underverden i denne serien. I tillegg til å fortelle en svært spennende krimhistorie, gir den også et historisk innblikk i hvilke mekanismer som kan ha bidratt til å utløse andre verdenskrig.

8. «Homeland» (2011-)

Homeland Foto: Showtime

Dette gjelder først og fremst de første sesongene av serien (minus den delen med familien til Brody, uten at jeg skal gå noe nærmere inn på det), men de er til gjengjeld så gode at serien fortjener å være en del av listen. En thrillerserie helt utenom det vanlige, som er så sykt spennende at man faktisk klarer å legge fra seg telefonen.

9. «The Hour» (2011–2012)

The Hour Foto: BBC

Noe så meta som en TV-serie om å lage TV-serier, som dessverre ble avsluttet etter andre sesong. Her fortelles historien om BBC-programmet «The Hour» i 50-tallets Storbritannia. Serien er som en slags blanding mellom "Mad Men", "Sherlock" og "Downton Abbey" og i tillegg til å fortelle noe om tiden handlingen utspiller seg i, har den også en solid kriminalhistorie.

10. «Orange Is the New Black» (2013–2019)

Orange Is The New Black

Mange hevder at denne TV-serien tapte seg etter hvert, det er jeg helt uenig i. Å følge de ulike innsatte gjennom deres hverdag på godt og vondt skaper rett og slett bra drama gjennom alle sesonger, mye takket være ekstremt komplekse rollefigurer spilt av gode karakterskuespillere.

11. «Solsidan» (2010-)

Solsidan Foto: TV4

Herregud, så artig dette er. Det er få serier jeg har ledd så mye av gjennom dette tiåret som akkurat denne svenske perlen om overklasselivet på Saltsjöbaden utenfor Stockholm. Aldri tidligere har jeg sett en parodi være så virkelighetsnær som her.

12. «The Jinx» (2015)

Robert Durst i The Jinx Foto: HBO

Den ultimate true crime-serien som faktisk også får en form for konklusjon til slutt. Her har filmskaperne fått mye gratis fra sitt over gjennomsnittet eksentriske motiv Robert Durst, som leverer så det monner etter. Her får man både mord, rikdom og kjendiser servert på sølvfat, og det sykeste av alt er at dette er virkeligheten.

13. «The Crown (2016-)

The Crown Foto: Des Willie / Netflix

TV-serien om dronning Elisabeth er vår tids dyreste drama og det synes. Her er hver minst detalj ivaretatt, både når det gjelder det sceniske og innholdet vi får presentert. Ingenting er, i likhet med i det britiske kongehuset, overlatt til tilfeldighetene. Noe som har gjort dette til noe av det mest storslåtte som har vært laget for TV noensinne.

14. «The Good Fight» (2017-)

The Good Fight Foto: Patrick Harbron/CBS

Nok en såpeserie på listen, men Gud for en serie. Oppfølgeren til «The Good Wife» er tøffere, kulere og sprøere – på alle de gode måtene. Dette et tidlig 2000-talls rettsdrama tatt til nye høyder og er ofte så utrolig aktuelt at det nesten er skremmende.

15. «Skam» (2015–2017)

Isak (Tarjei Sandvik Moe) i sesong tre som er Skams beste sesong Foto: NRK

Det er umulig å oppsummere dette tiårets serier uten å ha med den aller største norske TV-serien så langt. NRK-serien om elever ved en videregående skole har endret måten både serier lages og ses på, ikke bare her til lands, men over hele verden. I 2016 begynte vi å snakke mer om Noora og William, enn Ross og Rachel for en gangs skyld.