Torsdag denne uka er saken oppe i byrådet. Vanja Terentieff (H) er byråd for næring, kultur og idrett, og mener at det er på høy tid at kravet iverksettes.

Stiller krav

Forslaget går ut på å stille krav til leverandører av tjenestene i kommunale prosjekter. Terentieff forteller at dersom prosjektet er stort nok, kan oppdragsgiver kreve at det skal være lærlinger i prosjektet. Leverandøren skal stille tilsvarende krav til sine underleverandører.

– Tilbyder og underentreprenører som skal engasjeres i prosjektet skal være godkjente og aktive lærlingebedrifter.

Ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen (H) tror det blir en smal sak å få bedriftene til å rette seg etter vedtaket.

– Dersom de ikke oppfyller kravene, blir de ikke engasjert i det aktuelle prosjektet.

Daglig leder Ingebrigt Mogaard i Byggmesteren Tromsø er svært positiv til vedtaket.

– Det er fint at det skal stilles krav, spesielt til de store aktørene. Disse bedriftene kan dra en større del av lasset når det gjelder utdanning av fagarbeidere.

Les også: Et løft for yrkesfagene

– Må holde følge

– Vi er opptatt av at alle lærlingene skal få plass. Med tanke på den enorme veksten vi ser i Tromsø og omegn, blir det rett og slett for dumt å ha lærlinger stående i kø fordi de ikke får jobb, sier Terentieff.

Byråden viser til all byggingen som foregår i byen.

– Det bygges overalt, og tempoet øker stadig. Næringsutviklingen går i full fart, og vi er nødt til å holde følge med den.

For å klare dette mener Terentieff det er viktig å legge til rette for lærlinger i yrkesfagene.

– Å ikke få lærlingplass kan oppleves som et stort brudd i utdanningsløpet, og er for mange grunn god nok til å la være å fortsette med den yrkesfaglige utdanningen. Det er ikke god samfunnsøkonomi å la det skje.

Les også: Frykter klasseskille på boligmarkedet

Rekrutterer flere

Glenn Isak Henriksen (20) er nylig ferdig med sin periode som lærling. Sammen med sine to arbeidskamerater, Karl-Erik Johansen (22) og Mikka Oskal (18), jobber han med å bygge nye boliger i Strand boligområde vest for Kvaløysletta.

– Ingen av oss hadde noe særlig problemer med å få lærlingplass, men vi vet jo at det er et problem for mange. Det kan også ha noe å gjøre med at vi var tidlig ute med å vise interesse, sier Henriksen.

Ifølge Mogaard burde bedriftene forsøke å fange opp lærlinger tidlig i utdanningsløpet.

– Det er klart at bedrifter verdsetter elever som viser interesse tidlig, men det går også andre veien. Vi prøver også å fange opp unge folk.

Han er overbevist om at vedtaket til Byrådet vil ha en positiv effekt på rekrutteringsprosessen.

– Tiltaket sender positive signaler nedover i systemet, og rekrutterer på den måten nye fagarbeidere.

Les også: Er dette fastlandets egen Telegrafbukt?

ARBEIDSKAMERATER: Mikka Oskal (18), Glenn Isak Henriksen (20) og Karl-Erik Johansen (22) trives godt sammen. Det eneste de mangler er et par arbeidsvenninner, og alle tre er glade for at stadig flere jenter velger yrkesfag. Foto: Eline Tylden
NYE BOLIGER: Her skal det bygges mange nye leiligheter. Da er det viktig med dyktige og ivrige lærlinger. Foto: Eline Tylden
KLESKODE: Byråd Vanja Terentieff (H) angret umiddelbart på skovalget da hun trådde inn på byggeplassen, og fikk lite sympati fra sin partifelle Kristian Støback Wilhelmsen. Heldigvis var det årets andre sommerdag, så gullskoene kom fra det med utseendet i behold. Foto: Eline Tylden