– Hvorfor skal de eldre bli diskriminert på denne måten? De har ikke så mange tilbud i hverdagen og kommer seg ikke så mye ut. Den kulturelle spaserstokken har derfor vært et kjempegodt tilbud som vi har nytt godt av her på sykehjemmet, sier Karine Hansen.

I seks år har hun jobbet som aktivitetsleder ved Kvaløysletta sykehjem og sett hvor mye det betyr for beboerne å få jevnlige besøk av sangere, teatergrupper og andre kunstnere, da særlig med lokal og nordnorsk forankring.

Urealistisk

Da statsbudsjettet for 2015 ble lagt fram 8. oktober, ble det imidlertid klart at regjeringen foreslår å kutte Den kulturelle spaserstokken. I stede vil kulturdepartementet satse på ”Krafttak for sang”, hvor de ansatte skal kurses i å synge for de eldre.

Dette forslaget stiller Hansen seg svært kritisk til.

– Jeg ble både opprørt og kjempefrustrert da jeg leste dette. Det tilbudet beboerne har i dag er noe som aldri ville ha vært mulig uten Den kulturelle spaserstokken. Det at de skal bevilge penger til å lære ansatte hvordan de skal synge til eldre er én ting, men hvordan har de tenkt at de som jobber her faktisk skal få tid til å gjennomføre tiltaket, spør aktivitetslederen, før hun legger til:

– Personalet har dårlig tid som det er og springer stort sett gjennom hele vakta. Det er ikke foreslått økte rammer til helse- og omsorg, så jeg ser ikke hvordan dette er realistisk. Dessuten vil et slikt tilbud aldri kunne måle seg med det beboerne får gjennom Den kulturelle spaserstokken.

Unikt tilbud

Aktivitetslederen er dessuten klar på at tilbudet de eldre ved sykehjemmet får gjennom Den kulturelle spaserstokken strekker seg langt utover sang.

– Nylig hadde vi besøk av kunstner Marit Landsend og prosjektet ”Bilder under huden”. Da satt hun seg ned med hver enkelt av våre beboere og malte historien om deres liv som de fortalte. Det var helt fantastisk. Den siste tiden har vi også hatt besøk av sanger Harald Bakkeby Moe og Sadio Nor Teater med forestillingen ”Sel senior”, om ishavsskipper Halfdan Jakobsen og mannskapet hans på ”Polstjerna”. Det vil være et røveri mot de eldre dersom dette tilbudet forsvinner, mener Hansen.

– Blir ikke det samme

Leder for Den kulturelle spaserstokken i Tromsø kommune, Nina Mathisen, mener ”Krafttak for sang” ikke kan erstatte dagens ordning.

– Tromsø kommune har blitt tildelt 450.000 kroner for 2015, noe som betyr at vi kan sette sammen et knallprogram også til neste år. Det er trist dersom dette vil forsvinne fra og med 1. januar 2016. mener Nina Mathisen.

– Stor opplevelse

Hun er ikke i tvil om viktigheten av Den kulturelle spaserstokken.

– Vi ser at de eldre får et løft. Da Harald Bakkeby Moe besøkte sykehjemmene var dette noe som ble snakket om i flere dager. At beboerne får høre musikk som de kjenner til, slik som da Moe sang Erik Bye sin sanger, var en stor opplevelse for dem, forklarer Mathisen.

Forslaget til regjeringen om å erstatte Den kulturelle spaserstokken med ”Krafttak for sang” er hun ikke spesielt begeistret for.

– Det blir mer musikkterapi og slettes ikke det samme som besøk av profesjonelle kunstnere. Men jeg sier gjerne ja takk til begge deler, påpeker Mathisen.

Hun kan fortelle at Den kulturelle spaserstokken er et tilbud som ikke bare sykehjemmene i byen nyter godt av.

– Vi legger opp til en turné én gang i måneden, noen ganger litt oftere. Da besøker vi hele kommunen, også eldreinstitusjoner i distriktet, som for eksempel på Brensholmen, Lakselv og Sjursnes, forklarer hun.

– Uforståelig

Venstre-politiker Marie Fangel mener kuttforslaget til regjeringen fremstår som helt uforståelig.

– 30 millioner kroner fordelt på hele landet er som et spytt i havet å regne. Å tro at litt nynning og tralling fra pleierne skal kunne erstatte den kulturelle spaserstokken, er for meg helt uforståelig. De er virkelig ingen løsning, sier Fangel, før hun legger til:

– Jeg forstår ikke hvorfor regjeringen skal fjerne en ordning som fungerer og som i tillegg koster veldig lite. Det er bare veldig trist.

– Tulleløsning

Sanger Harald Bakkeby Moe mener det vil være et stort tap for de eldre dersom Den kulturelle spaserstokken avvikles.

– Jeg har selv sett hvor mye slike kulturtilbud betyr for de eldre på sykehjem. For dem er det en ”happening”, der de gjerne pynter seg og møtes over kaffe og kaker. De kommer seg ikke så mye ut om dagen, så da er det veldig fint å se den responsen man får etter disse oppdragene. Den viser at slike tilbud er noe spesielt for dem, forteller Harald Bakkeby Moe.

I likhet med Karine Hansen på Kvaløysletta sykehjem er han derfor sterkt kritisk til at regjeringen foreslår å avvikle ordningen.

– Det er skammelig. Forslaget deres om ”Krafttak for sang” virker dessuten på meg som en tulleløsning, påpeker Moe.

Han tror derfor det vil være et stort tap for de eldre dersom Den kulturelle spaserstokken forsvinner.

Liten budsjettpost

– Jeg mener det er viktig å ha et tilbud som går ut til alle. Ellers blir det mye opp til hvert enkelt sykehjem og deres ulike økonomi hva slags tilbud de kan gi de eldre. Det synes jeg er for dårlig. Slik jeg ser det burde ordningen med Den kulturelle spaserstokken heller vært styrket, forklarer sangeren.

Også sett fra et økonomisk perspektiv har Moe liten forståelse for regjeringens forslag.

– Den kulturelle spaserstokken er en liten post på statsbudsjettet, men som gir mye igjen for pengene, mener han.

Marie Fangel Foto: RONALD JOHANSEN Ronald Johansen Ronald Johansen
UFORSTÅELIG: Sanger Harald Bakkeby Moe mener Den kulturelle spaserstokken burde vært styrket, ikke avviklet slik regjeringen nå foreslår. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland