Lørdag morgen, rundt klokken 10.00, ble det oppdaget en granat om bord på forskningsskipet «Helmer Hanssen». Mens Kystvakten ventet på mannskaper med eksplosivryddekompetanse fra Bardufoss, jobbet de med å evakurere de 16 førsteårsstudentene og de seks UiT-ansatte som oppholdt seg på forskningsskipet.

LETTBÅT: Sjøforsvaret frakter studentene og de UiT-ansatte i land med lettbåt. Foto: Geir Barstein

Kystvaktens plan var å frakte studentene og de ansatte i grupper på åtte av gangen. Den første lettbåten med studenter gikk i land på Strandtorget like før klokken 15.00 lørdag ettermiddag.

- Det har vært litt av en dag, sier Lena Mari Johnsen (19), mens hun jobber med å få av seg Sjøforsvarets verneutstyr.

FATTET: Førsteårsstudentene Lena Mari Johnsen (19, til høyre) og Anna Mjøen Holstad (20) tok granatfunnet med fatning, men forteller at enkelte nok ble stresset av situasjonen. Foto: Lars A. J. Giske

- Noen ble stresset

Hun forteller at hun og de andre studentene gikk ut fra Tromsø klokken 08.00 lørdag morgen.

- Vi skulle til området utenfor berg for å hente prøver fra havbunnen. Egentlig skulle vi være ute til klokken 20.00 i kveld, men så fant de granaten, forteller hun.

Ifølge Johnsen var det UiT-ansatte eller mannskapet om bord som oppdaget det eksplosive objektet, ikke studenter.

Klassekamerat Anna Mjøen Holstad (20) sier til iTromsø at de aller fleste studentene og ansatte tok granatfunnet med fatning.

- Men noen ble nok litt stresset da de fant den, legger hun til.

PÅ T UR UT IGJEN: Etter å ha satt studentene i land, satt lettbåten kursen mot «Helmer Hanssen» igjen. Foto: Lars A. J. Giske

Alle trygt i land

Klokken 16.20 opplyser avdelingsdirektør Terje Aspen ved fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi at alle studentene og ansatte er evakuert.

- Nå er det bare mannskapet på 11 igjen om bord, sier han.

Bomebegruppen skal etter det iTromsø erfarer være ankommet skipet og har gått i gang med sikringsarbeidet.

- Når granaten er fjernet, vil «Helmer Hanssen» legge til kai i Tromsø. Vi kommer ikke til å fortsette toktet, ettersom det har blitt såpass seint, sier Aspen.

Avdelingsdirektøren forteller at det ikke er første gang deres forskningsfartøy har fått eksplosiver i trålen.

- Det er ikke så veldig uvanlig at det skjer, men jeg husker ikke når vi opplevde det sist.