Årsaken var bruk av desinfiserende sprit da legene skulle stoppe en blødning i hudkanten av operasjonssåret. Til det siste ble det brukt en elektrisk kniv — en Diatermi som forårsaket at væsken ble antent. Resultatet ble tredje grads forbrenning på pasienten.

Varslet selv

Klinikksjef Rolf Busund bekrefter hendelsen. Avdelingen varslet selv Helsetilsynet som behandler forholdet på rutinemessig måte.

- Vi snakker om en sjelden, men veldig beklagelig hendelse som har gjort av vi går igjennom våre rutiner på nytt, sier Busund.

Han ønsker ikke å gå i detalj rundt den konkrete hendelsen, men erkjenner at den kvinnelige pasienten måtte få utført et mindre plastisk inngrep.

- I løpet av mine 25-26 år ved sykehuset, har jeg aldri hørt om en lignende hendelse. Men litteraturen sier at bruk av desinfeksjonsvæske og Diatermi forårsaker antennelse. I fjor var det snakk om 100 forhold i USA.

For mye

Klinikksjefen sier videre at normal bruk av desinfeksjonsvæske ikke skal resultere i slike hendelser.

- Det er en klar påminnelse om at selv om våre rutiner er meget gode, kan slike ting likevel inntreffe.

For myeKlinikksjefen sier videre at normal bruk av desinfeksjonsvæske ikke skal resultere i slike hendelser.

- I dette tilfellet var det, slik det ofte er når noe går galt, en kombinasjon av flere uheldige omstendigheter som forårsaket en begrenset brannskade.

Rolf Busund sier at hendelsen fant sted mot slutten av inngrepet da en blødningen skulle stoppes under lukking av såret.

- Denne hendelsen er en klar påminnelse at selv om våre rutiner er meget gode, kan slike ting likevel inntreffe.

Påvirker alle

- Vi har først og fremst tatt oss av pasienten som i ettertid har fått full oppfølging. Men jeg legger heller ikke skjul på at det som skjedde, også påvirker hele avdelingen, sier klinikksjefen.

Fylkeslege Svein Steinert sier at han har mottatt en henvendelse fra Helsetilsynet om saken:

- Jeg kan bekrefte at en pasient er skadet under et inngrep på UNN. Men fordi vi ikke har fått alle detaljer rundt hendelsen, kan jeg ikke utdype forholdet ytterligere.

- Vi vil imidlertid — på lik linje med helsetilsynet — granske saken, sier Steinert.

Les mer om saken i dagens papiravis.

Glemte slange

Det er andre gang på kort tid at iTromsø omtaler det universitetssykehuset karakteriserer som «uheldige hendelser».

Like før jul ble det kjent at kirurgene glemte en 30 centimeter lang silikonslange - et dren - i brystet på en 51-årig tromsømann. Det resulterte i at hjertepasienten måtte opereres på nytt for å få slangen ut. Da hadde pasienten gått med slangen - som lå på oversiden av hjertet og inn mot den ene lungen - i to måneder. Feilen ble først oppdaget da mannen klaget på dårlig helse og ble lagt i CT-røngten.

Klinikksjef Rolf Busund Foto: RONALD JOHANSEN