– Jeg kunne sitte hjemme på hybelen min og spille i tolv timer i strekk. Eneste jeg ville reise meg for å gjøre, var å gå på do eller varme frossenmat, forteller Tobias Lundestad Jørgensen (24) til VG.

For to år siden droppet han ut fra psykologistudiet og ble hektet på TV-spill. I ett år satt han hjemme foran skjermen.

Nå er han tilbake i jobb og har raskt klatret fra å være arbeidsledig, til å bli nestleder på Leos Lekeland i Tromsø. I dag har 24-åringen ansvar for 23 ansatte.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg forsto at det ikke går lenger. Jeg levde på studielånet, altså penger som ikke var mine, var deprimert og hadde lite sosial kontakt. Til slutt nådde jeg bunnen.

VG følger arbeidsledighet – Les alle våre saker om temaet her!

Antallet unge ledige øker

I april 2016 var tallet på antall registrerte fulltidsledige hos NAV mellom 15 og 30 år 23.400 personer. Det er en økning på 502 personer fra samme tid året før.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) reiser nå rundt i Norge for å møte ungdom som har falt utenfor arbeidslivet, og som har kommet seg tilbake igjen, enten ved hjelp fra NAV eller på eget initiativ. De neste to ukene skal hun møte rundt ti ungdommer forskjellig steder i landet.

– Jeg er nysgjerrig på historiene deres, og ønsker å møte dem uten filter, sier Hauglie til VG.

– Hva var det som gjorde at de falt ut? Og hva var suksess-faktoren for at de kom seg tilbake igjen? Kanskje finnes det ikke én oppskrift for å lykkes, men det kan finnes fellesnevnere blant historiene som jeg kan ta med meg videre og kanskje bruke til å utforme konkrete tiltak, sier Hauglie.

Vil hjelpe «dropouts»

En av Hauglies hjertesaker er å hjelpe unge «dropout» tilbake i arbeidslivet. Det vil si personer som har falt utenfor, enten ved at de har sluttet på skolen eller blitt oppsagt.

– Mange av de som mister jobben nå, er unge. Særlig i Rogaland, hvor 40 prosent av de arbeidsledige under 30 år, ikke har fullført videregående. Ikke bare er du den første som ryker når bedriften nedbemanner, det kan også være vanskelig å få ny jobb, sier Hauglie.

Rigmor Aasrud, som er Arbeiderpartiets representant i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener det er bra at regjeringen endelig tar ungdomsledigheten på alvor.

– Det er aldri galt å reise rundt og lære, men situasjonen er nok mer alvorlig enn som så. Man burde heller bruke tiden på å sette i gang tiltak, som bedre oppfølging av unge gjennom NAV. Det finnes både forskning og kunnskap om hva som trengs for å bremse ledigheten blant unge, så spørsmålet er om man trenger en norgesturné for å finne ut det, sier Aasrud.

Tobias tror mange unge selv må føle hvordan det er å nå bunnen, før de klarer å gjøre noe med sin situasjon. Og hans beste tips til unge arbeidssøkere? Møt opp selv og lever CV!

Han har også en klar oppfordring til statsråden: Fiks hjemmesiden til NAV!

– Når man kommer inn på hjemmesiden, så er det helt umulig å finne frem. Selv ante jeg ikke hva som gjaldt meg. Jeg slet psykisk og trengte hjelp, men det var ingen forklaring på hvor jeg skulle henvende meg, sier han.

Jobber med å gjøre NAV mer brukervennlig

På kritikken til Tobias svarer Hauglie:

– Jeg er ikke bruker av disse sidene selv, men det er tydelig at vi må videreutvikle portalen til NAV. Noen ting har NAV allerede begynt å ta tak i, blant annet dette med forenklet språk.

Hauglie innrømmer at det er mye å ta tak i. Da hun tiltrådde som statsråd hadde hun tre hovedmål: Å hindre at flere mistet jobben, redusere utenforskapet blant unge og forbedre NAV.

– Vi ser at mange unge faller utenfor, og det er alvorlig. I statsbudsjettet la vi derfor frem en ungdomspakke som skal bidra til hindre utenforskapet blant unge.