En glad rektor kunne i dag juble over tallene fra Samordna Opptak som viser en økning på mer enn 7 prosent i antall søkere sammenlignet med i fjor. 5551 studiesøkere har UiT som førstevalg til semesterstart denne høsten viser tallene som ble offentliggjort i dag.

– Dette befester den sterke posisjonen vi har som studiested i nord. Vi har grunn til å glede oss over tallene, sier Anne Husebekk.

Frykter nedgang

Om lag 70 prosent av studentene ved UiT er fra landsdelen, mens 20 prosent kommer utenfra, de aller fleste er fra Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag. De resterende ti prosentene er internasjonale studenter, et tall som har holdt seg stabilt de siste årene.

Men skal UiT fortsatt ha en økning i studiesøkere på mellom fem og ti prosent i årene fremover må man øke rekrutteringen sørfra.

– Ungdomskullene går ned i nord og vi vet at en stor andel av nordnorsk ungdom ikke fullfører videregående skole. Det er viktig å motivere våre egne unge til å ta høyere utdanning, samtidig som vi må fokusere på å trekke til oss flere studenter sørfra, sier rektor Anne Husebekk.

Attraktive studier

Ved UiT er det flere unike studietilbud som ikke finnes andre steder, som flygerutdanningen som i dag har søkere fra hele Norden. I Tromsø får studentene som studerer rettsvitenskap også praksis under studietiden, noe som ikke er vanlig blant andre universitet.

Opptaksleder Jørund Jørgensen sier at rekruttering har vært og fortsatt vil være et prioritert satsingsområde for UiT.

– Vi ser av tallene at fag som fiskeri, reiseliv og filosofi nå trekker mange søkere. Dette er fag som ikke alltid har hatt god rekruttering, men som nå er i endring. Det er positivt, sier han.

Ser mot nord

Student Mats Beldo (21) leverer snart sin bacheloroppgave i statsvitenskap, og har også søkt videre på master i ledelse ved UiT fra høsten av.

Han trekker fram et internasjonalt fagmiljø som en av styrkene ved å være student i Tromsø.

– Vi får unike muligheter her som vi ikke ville fått i Oslo. Under førsteåret fikk vi besøk av NATO-ambassadører og utenriksministre fra Europa som holdt foredrag for oss her i Tromsø. Verden ser mot nord, det bør også studenter fra andre landsdeler gjøre, sier han.

Nedgang innen oljestudier

Søkertallene viser at ingeniørutdanningen innen prosess- og gassteknologi i år har den største nedgangen av alle studiene ved UiT på hele 64 prosent. Det er en trend som ikke gjenspeiler seg i sør. I Stavanger er det fortsatt en solid søkermasse til oljerelaterte studier.

– Det er bekymringsfullt da vi har et stort behov for ingeniører i nord. Vi må fortsatt motivere nordnorsk ungdom til å gå inn i denne sektoren. Tallene kan tyde på at det er knyttet usikkerhet til olje- og gassvirksomheten i nord, mens man i oljebyen Stavanger er vant til at konjunkturene går litt opp og ned, sier Anne Husebekk.

Populær fiskeriutdanning

Rektoren er imidlertid svært fornøyd med at det er en større interesse blant studiesøkerne for utdanninger innen akvamedisin, fiskeri- og havbruksvitenskap. Det er også i tråd med visjonene til UiT.

– Vi ønsker å være blant de største innen fiskeriutdanning både nasjonalt og internasjonalt, sier Husebekk.

VALGTE NORD: For 21-årige Mats Beldo fra Alta var UiT et lett valg da han skulle studere. - Nærheten hjem og et godt fagmiljø i et breddeuniversitet var avgjørende, sier han. Foto: Siv Eli Vuolab. Foto: Siv Eli Vuolab