- Sjømatindustrien har over mange år slitt med dårlig lønnsomhet. Utvalget peker på at situasjonen er blitt forverret de seneste år. Det er nødvendig å snu denne negative spiralen, sier Aspaker i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Utvalget hun sikter til er det såkalte sjømatindustriutvalget som har jobbet det siste halvannet året.

Vil myke opp

Utvalget er blitt ledet av Ragnar Tveterås - og han overleverte i dag utvalgets rapport til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (Høyre).

- Rapporten vi har fått gir et solid faglig grunnlag for en bred debatt om hvilke tiltak som er nødvendige for sikre næringen rammevilkår som gir framtidsmuligheter og som kan stå seg over tid, sier Aspaker.

Selve overleveringen fant sted på Norges Fiskerihøgskole i Breivika i ettermiddag. Noen av tiltakene Tveterås og utvalget foreslo var:

  • Markedsadgang for sjømat må prioriteres foran landbruksinteresser

  • Gi fiskeindustrien adgang til å eie fiskekvoter

  • Myke opp dagens begrensninger i hvilke teknologi som er tillatt å benytte

  • Oppheve dagens begrensninger i kvotetak per fartøy.

  • Fjerne leverings- og bearbeidingsplikt. Flertallet vil fjerne aktivitetsplikt.

Fortsatt norsk kontroll

Tveterås tok fra talerstolen blant annet til orde for at man skal legge til rette for at næringsaktørene selv skal avgjøre hvor de lokaliserer seg. Han slo også fast at offentlig finansiering skal stimulere til innovasjon, ikke til opprettholdelse av ulønnsomme bedrifter.

- Jeg forventer en god debatt om det vi har levert i dag. Noe av det vi foreslår er jo kontroversielt - blant annet at vi vil se på deltakerloven. Jeg håper bare at man ikke maler fanden på veggen med en gang, sier Tveterås til iTromsø, og understreker:

- Norske fiskeresssurser skal være kontrollert av norske aktører. Det norske eierskapet forsvinner ikke av at man åpner opp deltakerloven. Dette må vurderes skikkelig og finne gode løsninger, sier Tveterås.

Elisabeth Aspaker hadde bedt om å få NOU-en i julegave. Det har hun nå fått. Nå skal den ut på høring.

- Høringsrunden går til april. Etter det skal vi behandle den og så få klar en stortingsmelding - forhåpentligvis før jul til neste år, sier Aspaker.

Tromsø sentral

Hun vil ikke si så mye om enkeltpunkter i rapporten nå men understreker at innovasjon blir viktig fremover. Der har Tromsø en sentral rolle.

- Det er klart at dette er en kolossalt viktig næring for landsdelen. Og landsdelen er viktig for næringen. Innovasjonsevne og innovasjonskraft er nøkkelen til vekst i denne sektoren og da blir Tromsø kjempeviktig. Kompetansemiljøet i Tromsø har de beste forutsetningene for å være gode hjelpere for næringen videre, sier Aspaker og nevner både Nofima, Norges Fiskerihøgskole og Havforskningsinstituttet.

- Jeg har spøkefullt sagt at i høringsrunden må alle mann på dekk. Vi ønsker at næringen skal ha en tydelig stemme og engasjere seg i denne høringen - slik at det ikke blir bare politikerne som skal mene noe om dette, sier Aspaker.

God diagnose

I en pressemelding sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og Havbruksnæringens landsforening (FHL), at "rapporten gir en god diagnose av utfordringene for fiskeindustrien"– Lønnsomheten i fiskeindustrien har over lang tid vært for svak, og sjømatindustriutvalget har gjort en viktig jobb. Virkelighetsbeskrivelsen som utvalget presenterer er alvorlig, og synliggjør at det er et klart behov for endringer, sier Ystmark.

Bør ikke endres

Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd er imidlertid ikke like begeistret. I en pressemelding mener Sveinung Flem, administrerende direktør i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag, at den fiskereide flåte, som reguleres gjennom deltakerloven, sikrer at verdiskapningen kommer kystsamfunnene til gode.

- Deltakerloven bør ikke endres. Det er bra for landet at vi har nasjonal kontroll med fiskeressursene, og at det er befolkningen i kystsamfunnene som forvalter og høster ressursene gjennom lokalt eide og lokalt drevne fiskefartøyer, sier Flem i pressemeldingen.