SCANDIC ISHAVSHOTELL: Resultatene ble torsdag presentert under et folkehelseseminar på Scandic Ishavshotell. Representanter fra både UiT, UNN, Tromsø kommune, fylkeskommunen og Helse- og omsorgsdepartementet var til stede for å diskutere folkehelseundersøkelsen som ble startet for første gang i 1974.

LES OGSÅ: Vil hjelpe folk i faresonen

– Utgangspunktet for Tromsøundersøkelsen var den høye forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Senere har vi sett at forekomsten av det har gått ned, men vi har vært bekymret knyttet til dette med at vekten øker og hva det betyr for helsen vår. Vi har også vært bekymret fordi vi i nabolandene våre har sett at kolesterolet har begynt å stige igjen. Og kolesterol er viktig for utviklingen av hjerte- og karsykdom, sier Sameline Grimsgaard, prodekan for forskning ved det helsevitenskapelige fakultet på UiT.

DETTE HAR VI LAGT PÅ OSS: Bildet viser 1750 gram smør. Vi har i snitt lagt på oss 50 gram mer enn dette de siste 8 årene.

Hun la fram de foreløpige resultatene fra den syvende Tromsøundersøkelsen som pågår i disse dager.

1,8 kilo tyngre

– Det vi nå ser av de foreløpige dataene er at av disse risikofaktorene så fortsetter blodtrykket og kolesterolet blant tromsøværingene å gå ned, mens vekten vår fremdeles går opp. Og det er det knyttet en del bekymring til, sier hun til iTromsø.

LES OGSÅ: Tromsø-familie blir filmstjerner. Det kommer til å koste dem mye smerte

Grimsgaard og prosjektleder for Tromsøundersøkelsen, Heidi Johansen, kan fortelle at tromsøværingene har gått opp så mye som 1,8 kilo i gjennomsnitt siden forrige undersøkelse i 2007–2008.

– Det gjelder både for menn og kvinner, og det er ganske mye, konstaterer de.

Menn i aldersgruppen 40–49 år i Tromsø veier nå i snitt 90 kilo. Mens kvinner i samme aldersgruppe i gjennomsnitt veier 73 kilo.

De tidlige resultatene fra folkehelseundersøkelsen viser med andre ord at blodtrykket og kolesterolet går ned, selv om kroppsmasseindeksen – vekten – går opp.

Overraskende økning

PRESENTERTE FUNNENE: Prosjektleder Heidi Johansen (til høyre) og prodekan for forskning ved UiT, Sameline Grimsgaard. Både blodtrykket og kolesterolet går ned hos kvinner og menn i Tromsø, men vekten har gått opp med 1,8 kilo i snitt viser de foreløpige funnene i Tromsøundersøkelsen.

Grimsgaard legger til at selv om de kan si seg fornøyd med noen av resultatene i folkehelseundersøkelsen, så er deler av utviklingen bekymringsfull.

– Vi ser hva som skjer med vekten og vi er bekymret for hva som skjer med tanke på diabetes i befolkningen.

– Er dette med fedme og overvekt noe dere spesielt har sett etter i denne runden av Tromsøundersøkelsen?

LES OGSÅ: Lager film om tromsøundersøkelsen

– Ja, det har vi vært veldig opptatt av. Og nettopp dette med inaktivitet og mangel på fysisk aktivitet er definert som en egen risikofaktor for å utvikle sykdom, så det har vi veldig stort fokus på. Derfor har også 10.000 tromsøværinger fått en aktivitetsmåler som måler aktivitetsnivået i syv døgn før de sender den tilbake til oss for analyse, forteller Johansen.

– Var resultatene som viser vektøkningen blant tromsøværingene noe dere hadde regnet med å finne i undersøkelsen?

– Nei, fordi det vi har sett i nabolandene og internasjonalt er at økningen har sett ut til å flate ut. Så vi hadde egentlig tenkt at økningen hadde flatet ut hos oss i Tromsø også. Men det ser vi altså ikke. Den øker faktisk, i hvert fall i aldersgruppen 40–49 år, sier Grimsgaard.

Flere utsatt for diabetes

– En annen ting vi har fokusert mye på er diabetes, og spesielt type 2 som er den livsstilsrelaterte diabetesformen, sier Johansen.

Alle som deltar i Tromsøundersøkelsen blir sjekket for diabetes. Disse resultatene er så langt ikke analysert på befolkningsnivå, men skal ifølge prosjektlederen være klare om ikke lenge. Hver deltaker får imidlertid tilbakemelding på om de har tegn som tyder på diabetes.

Les mer om Tromsøundersøkelsen her!

– Det er grunn til å tro at det er en økning i hvor mange som har diabetes 2. Den er knyttet til overvekt. Hvis vekten øker er vi mye mer utsatt for å få denne typen diabetes, utdyper Grimsgaard.

14.000 deltakere

Hittil har 14.000 personer i Tromsø vært inne til undersøkelse. 33.000 har fått invitasjon, og målet er ifølge Johansen at over 22.000 skal delta i denne runden av Tromsøundersøkelsen.

– Det som også blir spennende nå er at folkehelseundersøkelsen i Trøndelag kommer etter oss. De måler på samme måte som oss, og da kan vi se hvordan denne utviklingen ser ut i Trøndelag. Vi i Tromsø er en bybefolkning, mens de er en landbefolkning i all hovedsak for dem som undersøkes i Nord-Trøndelag. Da får vi bygget på dette bildet med by og land og forskjellene der, legger Grimsgaard til.

Av Ingrid