Det var i desembermøtet i kommunestyret som et flertall vedtok at kommunen ikke lenger skal kjøpe israelske varer som er produsert på okkuperte områder.

Nå har H, Frp og KrF bedt om at det skal bli foretatt en formell lovlighetskontroll av vedtaket på departementshold.

Uklare forutsetninger

– Vi mener at vedtaket har veldig mye uklarheter i seg. Blant annet må det avklares hvor vidt det er i strid med Norges internasjonale forpliktelser, sier Kristoffer Kanestrøm i Frp til iTromsø.

Han peker også på at det akkurat nå blir utredet av Utenriksdepartementet om et lignende vedtak i Trondheim er å regne som innenfor lovens bokstav.

Burde ventet på utredning

– Vi mener at kommunen burde ha ventet med et slikt vedtak til saken med Trondheim er avklart, sier han.

IKKE KOMMUNENS OPPGAVE: Erlend Svardal Bøe i Høyre mener at kommunen ikke skal drive med utenrikspolitikk.

Hans kollega i Høyre, Erlend Svardal Bøe, sier at man er nødt til å ta lovligheten i vedtaket svært alvorlig.

– UD har sendt ut en pressemelding der de tydelig har pekt på at vedtaket i Trondheim kanskje var ulovlig og at det kan være i strid med Norges internasjonale forpliktelser, sier han.

Skal ikke drive utenrikspolitikk

For noen år siden ble et boikottvedtak i Sør-Trøndelag fylkeskommune dømt ugyldig på et slikt grunnlag.

Både Kanestrøm og Bøe mener dessuten av det er langt fra «kjernevirksomheten» til Tromsø kommune å vedta boikott av utenlandske varer.

– Det er ikke noe Tromsø kommune skal holde på med. Kommunen skal gi gode kommunale tjenester til innbyggerne, ikke drive med utenrikspolitikk, sier Bøe.

Burde også gjelde andre land

I sin formelle lovlighetsklage peker de tre partiene også på at det er en lang rekke regimer som burde bli omfattet av et boikottvedtak – dersom Israelvedtaket blir stående.

STØTTER: Helga Marie Bjerke i KrF har også skrevet under kravet på lovlighetskontrollen.

«Det (er) svært mange land i verden som tilfredsstiller de kriteriene som (synes å være) grunnlaget for dette ensidige vedtaket», skriver man.