Tromsprodukt Miljø- og gjenbruksstasjon i Tromsdalen selger gjenbrukssykler hver eneste dag.

– På det meste kan vi selge store parti på mellom 30–40 sykler, forteller ansatt Odd-Erik Olsen.

Alle slags kunder

Selv om han ikke tror at syklene fra gjenbruksbutikken selges videre til flyktninger som sykler over grensa, forteller han at de snakket litt temaet.

– Vi har jo alle lest sakene i media og sett bildene med de store sykkelbergene. Vi tenker jo at «noen av de syklene, de kan komme fra oss», men vi har ingen faktisk mistanke om det, sier Olsen.

På Tromsprodukt Miljø- og gjenbruksstasjon reparerer de mindre skader på sykler som andre vil kvitte seg med, og selger dem videre for alt fra 100 kroner og opp mot tusenlappen.

– Vi har alle slags kunder, både norske og utenlandske, eldre, studenter og andre med litt dårligere råd eller miljøbevisste, forteller Odd-Erik Olsen.

Olsen legger til at ved gjenbruksbutikken får alle kunder kvittering, som er gyldig i eksempelvis toll ved frakt til utlandet.

Syklene blir i Tromsø

Leder for miljøavdelingen i Tromsprodukt, Tore Tungodden, tror de fleste av gjenbrukssyklene de selger blir i Tromsø.

– Vi har ofte stor pågang i august og mange er studenter. Selvfølgelig må jo flyktningene og de som står bak sykkelsalget få tak i syklene ett sted, men jeg tviler sterkt på at det skjer herfra.

Trafikken av flyktninger som sykler over Storskog grenseovergang i Finnmark skyldes russisk lov som forbyr å krysse grensen til fots.

Utnyttelse av folk

Flere nasjonale medier, som VG og NRK, har meldt at flyktninger oppgir å ha betalt beløp tilsvarende over tusen norske kroner for syklene.

– Det er klart det er noen som gjør veldig god butikk på dette, og så er det veldig dårlig butikk for dem som må betale disse pengene. Det sier nok mye om den situasjonen de er i. Det er ikke tvil om at å selge slike sykler for så høy pris er utnyttelse av folk i en trasig situasjon, sier Tungodden.