Kulturhuset: Svisj, sa det – så var syv forestillinger solgt ut.

Og etter at publikum har strømmet til Kulturhuset og kritikerne kastet Yatzy på terningene så er ekstraforestillingene i februar også i ferd med å selges ut.

– Det er ikke lett å si hvorfor forestillingen er så godt mottatt. Jeg tror at folk er interessert i språk – og at språk engasjerer, sier Finn Arve Sørbøe selv.

Overveldet

I utgangspunktet hadde han ikke tenkt på at det både skulle bli utsolgte forestillinger, miniturné rundt i Nord-Norge og ekstraforestillinger på nyåret.

– Det har tatt litt av, og nå vil jeg bare spille så lenge som mulig, sier han.

Han tror ikke at forestillingen er for lokal.

Sørbøes forestilling tar blant annet for seg den merkelige Tromsø-dialekten – og hvordan den har utviklet seg.

Nord-Norgeturné

– Det er jo en del tromsøuttrykk, men jeg mener at det samtidig er nordnorske ord og ordtak. Jeg håper at det vil fungere også i andre nordnorske byer, sier han.

Han forteller at han har fått svært mange tilbakemeldinger fra publikum som har vært nysgjerrige på ord, ordtak og opprinnelsen til måter å snakke på.

Språk engasjerer som sagt, og ikke minst i Tromsø har dette fått utslag i både debatt rundt samisk og nynorsk.

Unngår språkdebatt

Sørbøe har dog ikke tatt for seg språkstrider eller konflikter.

– Jeg hadde tenkt å skrive noe om nynorsk, men det droppet jeg. Det ville skinne igjennom hva jeg selv synes – og det har ikke vært min misjon å ta den språkdebatten, sier han.

– Jeg ønsker å underholde, og min forestilling er en lettbeint og morsom, sier han.

Samtidig ønsker han å spre morsom kunnskap om språket med hjelp av morsom trivia og såkalte fun-facts.

– Det er en måte som jeg ble begeistret for da jeg jobbet i NRK med barne-TV. Da var jeg nødt til å lære meg både fakta og morsomheter for å kunne formidle kunnskap på en bra måte, sier Sørbøe.

ENGASJERER: Språl engasjerer og nettopp det tror Finn Arve Sørbøe er en årsak til den positive mottakelsen. Foto: Ronald Johansen