Protais Muzamura kom til Tromsø og Norge i 1998 som kvoteflyktning fra Rwanda.

Han har tidligere vært gift og har tre barn som er født og bor i Tromsø. Protais er så glad i Norge at han døpte sin første sønn Espen Frank (12). De to andre barna heter Pasifique (10) og Magnifique (6).

I 2008 kom han i kontakt med Bonifride Akayesu fra hjemlandet Rwanda, som han hadde kjent fra barndommen, men siden mistet kontakt med. De holdt kontakten over telefon og via Skype og 7. september 2012 kunne de endelig holde hender da de møttes og giftet seg på den norske ambassaden i Dar es Salaam i Tanzania.

Men lykken varte ikke lenge for Protais. Kona Bonifride får nemlig ikke komme inn i landet.

– UDI tror det er et pro forma-ekteskap. Jeg visste ikke hva det betydde en gang og fikk helt sjokk. Jeg har sendt de bilder og forsøkt å fortelle UDI, men de vil ikke endre på det. Jeg har klaget flere ganger til utlendingsnemnda og sendte i august i år et brev til Frode Forfang, direktøren i UDI, men uten svar. Jeg er veldig skuffet for jeg får ikke være sammen med kvinnen jeg elsker. Hun har det veldig vondt og gråter hver dag, fordi vi ikke kan være sammen, sier Protais Muzamura til iTromsø.

Tolkeproblemer

Kona kan heller ikke bo i Rwanda og er nå bosatt i et annet afrikansk land, som Muzamura bruker å reise til. Av frykt for konas sikkerhet ønsker han ikke å si hvor.

Og mens hun sitter og gråter i sitt nåværende hjemland, sitter Muzamura og tørker tårer hjemme i leiligheta på Knausen på toppen av Stakkevollan.

Han snakker flytende norsk og har siden 2002 jobbet i kassa på Coop Extra i Kroken.

Han irriterer seg over den ene feilen, som han mener har ført til avslaget.

– Det var misforståelser fra tolken fra rwandisk til norsk. De tror basert på intervjuet med min kona, at hun ikke hadde tenkt å være sammen med meg etter vi hadde giftet oss og de tolker det som om det er et pro forma-ekteskap, forklarer han.

Muzamura har imidlertid ikke gitt opp. Han har hvert år vært og besøkt kona siden 2012 og begynte i 2014 en ny prosess med nye intervjuer på ambassaden der.

36-åringen sitter med en stor papirbunke med intervjuer, brev og avslag fra de siste årene.

– Hvis det var pro forma, hvorfor skulle jeg ha fått hele familien min med til Tanzania og fortsette å besøke henne hvert år for å være med henne, spør han undrende.

Hans advokat Bjørn Haugen er svært kritisk til avslaget.

– Jeg skal ta kontakt med Protais nå. Jeg var ikke klar over utvisningen. Ser man på dokumentene som er i denne saken, oppdager man fort at det ikke er snakk om pro forma i denne saken. Det er lagt lite vekt på sunn fornuft og jeg må høre hva som har skjedd og hva man kan gjøre videre nå, sier Haugen.

– Ikke trygt

10. august i år sendte Muzamura brev til UDI-direktør Frode Forfang.

Svaret kom i et formelt skriv om at kona Bonifride er utvist fra Norge.

– Jeg elsker kona mi og må besøke henne, selv om det ikke er trygt for meg å være der. Vi har begynt prosessen igjen nå ved ambassaden i Uganda. Jeg vet ikke hva som har skjedd der. Til UDI har jeg sendt hele fotoalbum fra bryllupet, som de ennå ikke har sendt tilbake.

Men utvisningen kan vise seg å være et slags form for håp.

– De sa hun ble utvist fordi det er en ny sak, så jeg vet ikke hva som skjer nå eller hva jeg kan gjøre.

Han har hele livet sitt i Tromsø med venner, tre barn og jobb. Hver gang han reiser for å besøke kona, er det ikke uten risiko.

– Jeg kan ikke reise tilbake til Rwanda, det er ikke trygt for meg og jeg har aldri vært tilbake der. Vi måtte møtes i et annet land, men der blir også folk fra Rwanda kidnappet, så ungene er alltid redd når jeg reiser ned og like takknemlig for at jeg kommer hjem, påpeker han.

Muzamura har siden bryllupet reist ned til Afrika hvert år, senest i slutten av november, da de tilbrakte fire uker sammen.

– Jeg må trøste henne og vil bare være sammen med henne. Jeg er en kristen mann og tror på engler, men av og til er det ikke nok å be, jeg må få hjelp, sier han.

Første avslag kom 3. februar 2014. 9. mars i år ble hun utvist fra landet, et vedtak som ble oppholdt igjen nå i desember.

– Jeg trodde min julegave kom og fikk sjokk over nytt avslag fra UDI. Jeg skjønner heller ikke timingen, at de kan sende et slikt brev nå like før jul og at de ikke kan forstå at vi elsker hverandre og bare vil være sammen, forklarer han.

Uenig

UNE mener ekteskapet er pro forma – inngått kun for at kvinnen vil ha opphold i Norge.

Utlendingsnemnda (UNE) skriver i et vedtaksbrev at årsaken til at Bonifide Akayesu ikke får komme til Norge, er at de legger til grunn at hun inngikk ekteskapet med Proatis Muzamura hovedsakelig for å sikre seg oppholdstillatelse i Norge.

Videre skriver de at hun forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt vesentlig uriktige opplysninger etter loven. I tillegg til at søknaden om familieinnvandring ble avslått, er Akayesu utvist fra Norge, med begrunnelse om at hun har brutt loven ved å gi uriktige opplysninger. I tillegg har hun fått fem år innreiseforbud i Norge og Schengen-området.

Ingen ny info

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) viser videre i sine brev til at det ikke har fremkommet nye opplysninger i klagene i saken som gir grunn til å endre vedtaket. Avgjørelsen om avslag på søknaden og utvisning ble først fattet av UDI og klagen på vedtaket ble behandlet av UNE.

Ekteparet står på sitt og forklarer det hele med misforståelser i tolketjenesten. De etterlyser at det blir undersøkt og klarlagt hvilke misforståelser som skjedde med tolken, slik at de kan leve sammen i Norge.

Hold deg oppdatert: Følg iTromsø på Facebook!

BILDER: Protais Muzamura blar i fotoalbumet som er fylt med bilder av kona og ham fra de siste årene. UDI mener de har et pro forma-ekteskap og nekter dermed kona innpass i Norge. Foto: Ronald Johansen / iTromsø