Asfalten som er lagt ned på stiene utenfor Tromsø domkirke, og som har fått folk til å rase på sosiale medier, skal ikke se slik ut særlig lenge. Innen 15. juli skal asfalten blestres, noe som vil gi den et ganske annet utseende.

– Å blestre asfalten innebærer å kjøre over med en maskin som sliper asfalten slik at steinene kommer fram. Det vil se ut som slitt asfalt, eller en blanding av grus og asfalt, sier Carl Axel Søndenaa, prosjektleder i Braathen Landskapsentreprenør.

BLESTRET ASFALT: Slik ser asfalten ut etter at den er blitt behandlet, eller «blestret» som teknikken kalles. Overflaten blir seende ut som en blanding av asfalt og grus. Fargetonen i kirkeparken skal ha færre nyanser enn det som vises på bildet.

Søndenaa forteller at det er en teknikk som er blitt brukt andre steder i landet, og at det vil bli en fin overflate som er lett å vedlikeholde.

– Utseende vil avhenge av hva slags type stein man bruker. I kirkeparken er det brukt grå stein med noen nyanser, sier han.

Leder varme godt

Det er lagt ned vannbåren varme under stiene, noe som også har hatt betydning for valg av material, forteller Håkon Waage Gjertsen i Park-avdelingen.

– Vi vurderte grus på et tidligere tidspunkt, men når du har et oppvarmet areal så kan du ikke legge ned grus fordi det leder ikke varme opp til toppen hvor det skal tine snøen. Derfor trengte vi et dekke som var bestandig i toppen, sier Gjertsen.

Han forteller at overflaten har blitt diskutert av flere parter, blant andre fylkeskonservatoren og riksantikvaren.

– Vi foreslo egentlig en gulaktig grus, men mange av partene ønsket et mer nøytralt utseende. Derfor landet man på blestret asfalt. Nå er vi alle spente på hvordan det blir seende ut. Det er prøvd ut andre steder, og vi har tillit til at dette blir en god ordning.

NÆRBILDE: Når man blestrer asfalten så kommer grusen i asfalten til syne. Dette er fra et tidligere prosjekt et annet sted i landet, og dekket i kirkeparken skal ifølge entreprenøren ha færre nyanser.

– Tilfredsstiller behovene

Brusteinen i gågata like ved kirka er skifer fra Alta, med høy kvalitet og pris.

– Brustein er det mest kostbare alternativet. Vi har vurdert ulike alternativer og alle valg har en økonomisk side. Man kan ikke plukke fra øverste hylle hver gang. Dette er imidlertid ikke en løsning man har valgt for å spare penger, og vi mener dette tilfredsstiller behovene våre, sier Gjertsen.