Med et budsjett på over 70 millioner kroner planlegger den kjente regissøren Harald Zwart, sammen med produsentene Aage Aaberge og Espen Horn, å legge innspillingen av deres neste store filmprosjekt til Troms og Tromsø-regionen neste vinter.

Flyktet fra tyskerne

– Vi tror det er et stort marked for filmen og ambisjonene våre er høye, sier Zwart under en pressekonferanse torsdag – samme dag som Norge markerer 75 år siden den tyske invasjonen.

Filmen skal fortelle historien om krigshelten Jan Baalsrud og hans flukt fra tyskerne under andre verdenskrig. Baalsrud var fenrik i Kompani Linge og måtte flykte fra Rebbenesøya, over Lyngseidet og videre til Sverige i 1943 etter en mislykket sabotasjeaksjon.

– Vi ønsker å fortelle historien der den skjedde og så historisk korrekt som mulig, sier regissøren om filmen kalt «Den 12. mann».

Store ambisjoner

For ett år siden fikk de også Aage Aaberge og Nordisk Film med på laget. Produsenten bak filmsuksessen Kon-Tiki var på leting etter et nytt stort prosjekt og har nå gått tungt inn i filmen.

– Jeg har samme ambisjon med denne som jeg hadde med Kon-Tiki, fordi jeg mener filmen har stort potensial. Nå har vi sett oss omkring og reist rundt i Troms, og det er sterkt å stå på stedene der hvor det hele skjedde, sier Aaberge.

De ønsker å gjøre hele produksjonen i Troms, med Lyngsalpene som bakteppe.

– Nordisk Film har fått mye kritikk for at vi drar til utlandet for å filme. Denne gangen går vi mot trenden og gjør alt i Norge, legger Aaberge til.

Vil nå ut internasjonalt

Det nordnorske selskapet FilmCamp er også med i utviklingen av filmen gjennom finansiering og tilrettelegging.

– Vi er engasjert i dette fordi Aaberge kom til oss og ba om hjelp til å gjennomføre filmen. Det er et viktig prosjekt, som vi har finansiert med fem millioner kroner. Med Zwart som regissør og Aaberge som produsent er filmen i veldig gode hender, og de har et mål om at filmen skal nå ut internasjonalt, sier direktør Kjetil Jensberg om det som blir deres største filmprosjekt noensinne.

Selskapet, som holder til i Målselv, vil bistå med studio for innspilling, overnatting, og har som mål å få inn flest mulig bidragsytere fra Nord-Norge.

– Filmen kommer til å berøre Tromsø og fylket i stor grad, og vil få enorm betydning for området, legger han til.

LES Bybildet: Da Baalsrud viste frem foten

Hjertet i historien

Baalsruds flukt har allerede blitt skildret i filmen «Ni liv» i 1957. Filmen ble nominert til Oscar i klassen for beste utenlandske film i 1957.

- «Ni liv» er en fantastisk film som vi ikke vil konkurrere mot. Vi lager vår egen film som er ulik originalen. Det skal bli et karakterdrama og ikke en krigsfilm, hvor menneskene Baalsrud møter underveis blir hjertet i historien. Vi har også personifisert tyskeren som var besatt på å finne Jan, og det blir motoren i filmen, utdyper teamet.

Produsent Espen Horn har brukt flere år på å bære fram ideen til filmen, og i 2003 kjøpte de rettighetene til Tore Haugs bok med den historiske forklaringen om hva som skjedde.

Nå gjenstår det å få Nordisk Filminstitutt med for å finansiere filmen, og arbeidet med finansieringen vil være ferdig i sommer.

– Det er tøff kamp om pengene, men vi er optimistiske. Vi hadde ikke sittet her i dag hvis filmen ikke blir noe av, konstaterer Aaberge.