For på tampen av den store festivalen i sentrum vil 4H Troms og Barnehagen 100 ha matfestival for de minste på 4H-gården på Holt.

Det forteller prosjektleder Trude Haugseth Moe.

– Søndag 21. september vil vi ha både fysiske aktiviteter og leker, samt kafeer og matkurs for barna, sier hun.

Barna får også møte sau, kaniner, geit og høns, og kan få ri på hest. Barnas Matfestival er et samarbeid mellom Smak-festivalen som arrangeres i sentrum og 4H.

Les også: Matauk på timeplanen.

Tidlig krøkes ...

Hovedaktivitetene vil foregå i dyrefjøset, grønnsakshager og åkrene rundt på 4H-gården på Holt.

Om det blir dårlig vær vil det også være mulighet til å gå inn i Barnehagen 100.

Barna som kommer til Holt vil kunne delta i høsting av grønnsaker og andre råvarer fra naturen – som egg fra hønsegården.

De vil også kunne få gå ”minikurs” i hvordan man bruker det man høster i naturen.

Les også: Smakfullt program.

Viser sammenheng

– Det er for at ungene skal skjønne sammenhengen mellom det naturen gir og de vi spiser, sier hun.

Anne Merete Jørgensen i Barnehagen 100 vil også delta i festivalen.

I barnehagen har de lang erfaring med at ungene deltar i høsting og tilberedning av egne råvarer.

– Hver høst er ungene ute i åkeren og høster grønnsaker – som de deretter lager suppe på og inviterer foreldrene til grønnsakssuppefest, forteller hun.

Les også: Rød-grønt godt.

Vil ikke kjøpe egg

Hver dag plukker ungene egg i hønsegården som ligger i tilknytning til barnehagen.

– De får ta med seg egg hjem, og mange av ungene vil ikke lenger handle egg i butikken – de vil kun ha ”Holt-egg”, sier Jørgensen.

Barnemat-festivalen på Holt er en del av 4Hs sentrale prosjekt ”Fra jord til bord”, forteller Trude Haugseth Moe.

Nasjonal kampanje

– Vi har lignende opplegg på andre festivaler rundt om i landet. Vi er opptatt av å vise hvor maten kommer fra, sier hun.

– Vi mener at det er viktig å ha fokus på god og sunn mat også for de minste barna. Jo tidligere de får gode holdninger til sunn mat – jo bedre, sier hun.

EGGJENTER: – Vi skal lage vaffelkaker av eggene, sier Ellinor Fjellseth etter at hun og Rigmor Gjerde Widerøe har sanket egg i hønsehuset på Holt.