1. februar 1992 sto det en lengre artikkel om Furyama Chinese Restaurant på trykk i «Tromsø». De hadde nemlig fått sushi på menyen. De var en av de første som serverte den japanske delikatessen i Tromsø, og det var tydeligvis mange gjester som var skeptiske.

Rynket på nesen

«Det er bare en drøy uke siden Tromsø fikk tilbud om japanske retter, og foreløpig har mange gjester rynket litt på nesen når kelneren har foreslått en porsjon med rå fisk», står det skrevet i artikkelen.

Før dette serverte restauranten kun kinesiske retter, men fra tidlig i 1992 satset de på en kombinasjon av kinesiske og japanske retter.

– Mølje og fiskeboller

Restaurantsjef William Ho forklarte i artikkelen at det tar litt tid å vende seg til å spise rå fisk.

– Rå fisk høres ikke så tiltalende ut for folk som er vant til å spise mølje og fiskeboller. Men tar man først sjansen på å prøve sushi, garanterer jeg at all skepsis forsvinner som dugg for solen, er han sitert på i 1992.

Mesterkokk

Det var mesterkokken Tak Ching Lui som fikk oppgaven å innvie sushi til tromsøværinger. Han hadde den gang nærmere 15 års erfaring fra det japanske kjøkkenet og hadde blant annet vært kjøkkensjef på Norges første japanske restaurant på Aker Brygge.

Ukjent mat

– Nordmenn og tromsøværinger kjente omtrent ikke til sushi på den tiden, og det var for det meste folk som hadde vært på reise som kjente til konseptet, sier Tak Ching Lui, som nå er bosatt i Oslo.

Han flyttet tilbake til hovedstaden igjen etter et opphold i Tromsø på omtrent tre år.

– Nå er det helt annerledes. Det er mange som spiser sushi, og det er populært, sier han.