Det finnes ingen fasit, men ekspertene er enige om at mennesker som er lykkelige har noen fellestrekk.

Disse fellestrekkene handler om evnen til å ta konkrete grep som bidrar positivt, implementering av gode vaner og bevisstgjøring. Det beste er at disse grepene er noe alle kan ta tak i om vi skal tro ekspertene.

Være til stede!

Livet gir gleder, sorger, muligheter og utfordringer. Jeg er lykkelig for at jeg ikke vet hva som venter rundt neste sving i livet. Ingen av oss er udødelig, og med det i minnet burde vi kanskje tatt mer tid til å være til stede i vårt eget liv.

Jeg har nylig lest boken «Stillhetens råskap» av Anders Meland. Han forsker nettopp på dette med å være bevisst sin egen tilstedeværelse og det å være i nuet.

Har du noen gang ligget i sengen på morgenen, mens hodet og tankene allerede har vært i dusjen? Når du er kommet deg i dusjen, er det ikke varmen fra vannet og duften av såpe du har fokuset på, men frokosten og dagens første møte på jobb.

Vi kan ikke leve livet på autopilot, men det kan være tøft å melde seg på i eget liv. Det er tøft å innse at man er sårbar og at det er mange ting man ikke kan kontrollere eller ha kontroll på. Så hva om vi bestemmer oss for å være mentalt til stede i nuet?

Hvorfor er noen lykkelige?

I en artikkel med psykolog Gunvor M. Dyrdal, som har doktorgrad i positiv psykologi, ble det beskrevet noen nøkkelfaktorer som påvirker og som må være til stede for å kunne oppnå et høyt nivå av velvære eller lykke over tid. Det mest spennende som jeg merket meg, var evnen til å kjenne oss selv, bevissthet og bevisstgjøring av hva du trives med og hva er det som gjør deg glad. Hvordan gjør du så dine valg ut fra denne bevisstheten?

De fellestrekkene som er hos de menneskene som opplever å være lykkelige er beskrevet som:

1. De ønsker å være lykkelige og velger å være det. De er til stede i nuet og er bevisste sin tilstedeværelse.

2. De søker sosial tilhørighet og er sammen med andre. Mennesker er sosiale vesen og har behov for å være en del av et fellesskap. Det gir energi og glede.

3. De er fysisk aktive. Det gir både mentalt og fysisk overskudd. Studier viser at fysisk aktivitet påvirker selvfølelsen positivt.

4. Få nok søvn. Sover man dårlig, påvirker det både sinnsstemningen og humøret.

5. De velger å innta en positiv innstilling. De håndterer at ting noen ganger ikke blir som planlagt og bestemmer seg for at verden ikke raser sammen av den grunn.

6. Vær raus med deg selv. Still deg selv følgende spørsmål: Når trives du best – og når har du det godt? Det hjelper lite å være raus og snill med alle andre dersom du glemmer å ta vare på deg selv.

Disse momentene har i alle fall gitt meg noen tanker og refleksjoner som jeg velger å ta tak i.

Hva er lykke?

Noen vil kanskje si at lykke er å leve lenge, få beholde helsen, dele livet med noen eller å opprettholde en god livskvalitet.

Hva som gjør deg lykkelig vet kun du, men du kan ta grep for å bli lykkeligere. Det har ingen hensikt å kritisere og klage på andre. Det kommer det lite konstruktivt ut av. Hvis du skal komme noen vei, må du våge å starte med deg selv og se etter muligheter og potensielle løsninger.

Kanskje er det slik at du må innse at du trenger litt hjelp for å finne veien du skal gå? For meg handler lykke om å leve et meningsfylt liv, være til stede i mitt liv og fylle det med det som gir meg mening og energi. Jeg velger å gjøre de grep som beriker min hverdag og gir meg glede og energi. Jeg velger å være til stede i det ene livet jeg har fått.