iBevegelse

Hardt arbeid eller kjappe løsninger?

Hilde Anita Sandvoll  Foto: Tom Benjaminsen

ibevegelse

Det kommer fram flere sterke meningene når debatten rundt bruk av protein-, kosttilskudd og doping raser i media. Lettere blir det ikke når kjente idrettsutøvere havner i fokus. Hva er det som gjør at vi mennesker vil tøye grensene?

Er higet etter det perfekte og det å vinne så viktig at man tar sjanser med egen helse? Bruk av forbudte stoffer skygger de fleste unna, men noen lar seg friste av lovnader om raske resultater og fremgang. Vi lever i et samfunn der det er et stort kroppsfokus, og dette fokuset påvirker mennesker i alle aldersgrupper, særlig de unge.

Til tider er dette kropps- og prestasjonsfokuset så stort at det for meg virker som vi har glemt gleden ved aktivitet og at det vi gjør skal være helsefremmende og ikke hemmende. Vi har ulike målsettinger med å trene og være fysisk aktivitet. Uansett hvilket mål man har, mener jeg at det må være for å fremme helsen, ikke risiker og pådra seg sykdommer og skader på grunn av uvettig bruk av ulike tilskudd vi ikke har behov for.

Det er like enkelt som det er krevende. For å prestere er det viktig med riktig trening, godt kosthold, god restitusjon og nok søvn. I likhet med idrettsutøvere, bør vi ha et variert og energirikt kosthold slik at vi tilfører kroppen de næringsstoffene den trenger.

Kosttilskudd av ulik valør er ikke et alternativ til et sunt og variert kosthold, ei heller en snarvei til gode prestasjoner. Om du inntar mer vitaminer og mineralstoffer enn du trenger, får du ingen ekstra effekt.

Når jeg hører folk diskuterer om doser og miks av proteinpulver og kosttilskudd, synes jeg det er trist. Mest fordi det er helt unødvendig og bortkastede penger. Sørger du for å få i deg nok og riktig sammensatt mat og drikke både før, under og etter trening, har du tatt de nødvendige grepene. Du har ikke behov for noe ekstra tilskudd, verken på den ene eller andre måten.

Anbefalingene som helsedirektoratet har gitt i forhold til ernæring og fysisk aktivitet er basert på vitenskapelig forskning og litteratur om sammenheng mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse. For meg er dette mer enn tilstrekkelig og gir meg både kunnskap og trygghet på å ta de gode valgene.

Det er ingen god dokumentasjon på at muskelmassen øker raskere hvis man tar proteintilskudd etter trening. Mesteparten av de ekstra proteinene kommer ut igjen via urin. Da blir det dyre dråper! Tilskuddene inneholder ofte verken vitaminer eller mineraler, noe som medfører at man kan få i seg for lite vitamin D og jern. Særlig viktig er det for jenter.

Forskning viser at et måltid som bidrar med 30 gram karbohydrater og 10 gram essensielle aminosyrer gir optimal stimulering av muskelbygging. Det vil si at du kan drikke to glass melk og spise ei skive grovt brød med hvitost. Mulighetene er mange og valgene vi tar har konsekvenser.

Det finnes ingen snarveier, uansett hva du skal oppnå og hvilke målsettinger du har innen trening og fysisk aktivitet. Dine resultater kommer av hardt arbeidet og den innsatsen du legger ned og ikke kjappe løsninger!