ibevegelse

«Hvorfor sitte inne når alt håp er ute?»

Hilde Anita Sandvoll er fysioterapeut/personlig trener og skriver jevnlig om livsstil og helse. Hun er administrerende direktør for Stamina Trening.

TIL TOPPS: Artikkelforfatteren er selv en ivrig turgåer i fjellet.   Foto: Privat

Å gå på tur behøver ikke planlegging i ukevis og turen behøver heller ikke være på mange timer. En spontantur på ettermiddagen før eller etter middag kan være god som gull.

ibevegelse

Et svakt vinddrag i luften rusket i håret, stillheten ble kun brutt av knitringen fra matpapiret i det jeg åpnet matpakken. Så satt jeg her på toppen av fjellet, hadde tatt på tørre klær og gledet meg til varm te og noen brødskiver, følte meg som verdens lykkeligste person. For en dag det hadde vært og for en flott turopplevelse, men det beste av alt var at jeg kunne dele den gleden med dem som var sammen med meg. Vi hadde kommet til topps alle sammen og smilene i ansiktene var svar mer enn godt nok på at både utsikten og følelsen var verd strevet. Har du vært ute på tur i fjellet i sommer?

Fjellet er for alle, men ikke alle fjell passer for alle! Jeg er en ivrig turgåer i fjellet sommer som vinter, og finner stor glede i å være ute. I en travel hverdag er naturopplevelser for meg balsam for kropp og sjel. Vi er så heldig å ha flere flotte initiativtakere som bidrar til at flere søker ut i fjellet: DNT (Den norske turistforeningen), Telltur, Ishavskysten friluftsråd og Ti på topp, for å nevne noen.

Ved å legge til rette, åpnes fjellet opp for flere og det synes jeg er veldig bra, men det betyr også at folk må være flinke til å vurdere egen fysisk form og ferdigheter i fjellet. Det er lett å la seg rive med og hive seg ut på turer man kanskje ikke hadde verken fysikk eller ferdigheter til. Mitt tips er at du setter deg godt inn i informasjonen om turen du ønsker å ta, spør gjerne kjent folk og er du i tvil om du vil klare turen, så husk at det går fint an å velge en lettere tur. Fjellene blir ikke borte, og du kan besøke dem når forutsetningene er til stede for at du får en god turopplevelse.

Tur på barna sine premisser: Å gå på tur behøver ikke planlegging i ukevis og turen behøver heller ikke være på mange timer. En spontantur på ettermiddagen før eller etter middag kan være god som gull. Ta med ungene ut for å se hva som skjer i naturen. Hva om du tok med middagen, drikke og spiste ute? Å klatre i trær og vandre på stier, over røtter og steiner gir fantastiske muligheter til motoriske utfordringer. Når klatret du som voksen sist i trær?

Unnskyldninger for ikke å gå ut er lette å finne, og dårlig vær er en av de mest brukte. Min påstand er at det er verre og sitte inne og se på været enn å være ute og oppleve været. Været er ingen hindring for å komme seg ut, det handler bare om å kle seg.

Matpakke og pust i bakke! Min påstand er at maten smaker ekstra godt når den nytes utendørs. Turmat kan lages under alle forhold og turmat er så mangt. Min beste turmat er brødskiver med brunost og appelsinmarmelade. Har du med deg primus eller fyrer opp bål, kan du enkelt lage retter som for eksempel wok, pitabrød, suppe etc. Vi hadde verken primus eller fikk fyrt opp bål der vi satt. Hver sine matpakker og varm te fungerte det også, og ikke minst det å sitte der og beundret den flotte utsikten. Vi fikk en hyggelig dame til å ta et bilde av oss, slik at vi kunne ta vare på øyeblikket både i form av et foto og lagre det i vår egne harddisk.

Det er definitivt ingen grunn til å bli sittende inne, det er så utrolig mye flott å oppleve ute!