iBevegelse

«Utsagn som at du må holde fokus og være skjerpet, da vil du lykkes, har du sikkert hørt. Hva betyr det å holde fokus? Hva skal du holde i?»

Du skal prestere, men opplever at du ikke klarer å sortere tankene og være konsentrert. Hodet er fullt med alt og ingenting, og du vet ikke helt hvor du skal begynne.

Hilde Anita Sandvoll  Foto: Tom Benjaminsen

ibevegelse

Min påstand er at forskjellen mellom suksess og fiasko ikke handler om hva man har, men hva man velger å gjøre med de ressursene man har. Det er mye kraft i det som sitter i hodet!

Utsagn som at du må holde fokus og være skjerpet, da vil du lykkes, har du sikkert hørt. Jeg tror ikke det er riktig så enkelt, for hva betyr det å holde fokus? Hva skal du holde i? Verdensrekord i å holde fokus er 16 sekunder.

Så hvordan kan vi øve opp oppmerksomheten vår og bedre konsentrasjonsevnen? Hvordan mestre oppgaver og prestere, det være seg på jobb, i privatlivet eller på idrettsarenaen?

Min påstand er at svaret og løsningen er mye nærmere enn du tror. Sett fra mitt perspektiv, mener jeg vi har mye å lære av våre beste toppidrettsutøvere og deres evne til mentalt fokus.

Mitt spørsmål til deg er hvor bevisst du er på dine egne ressurser og hva du faktisk er i stand til å få til? Ser du muligheter eller problemer?

Tenk deg sterk! Ordet motivasjon er sammensatt av to ord: Motiv og aksjon. Hva er det som gir deg den sterkeste motivasjonen til å ta grep, og har du et bevisst forhold til det?

Studier viser at om du kun er styrt av ytre faktorer, så reduseres evnen til å fullføre eller flytte nye grenser. Motiv er avhengig av energien og styrken som kommer innenfra, den kan ikke være styrt av utenforstående faktorer.

Det er mye som sitter mellom ørene, og det er hodet ditt som må kobles på for fullt. Skal du lykkes og prestere optimalt, må tankene kun dreie seg om en ting; dine arbeidsoppgaver.

Tenk litt høyt: Når var du på ditt beste sist og hva kjennetegner deg når du er på ditt beste? Se for deg alle detaljer av din utfordring og hvordan du skal gjøre oppgavene underveis og hvordan du gjennomfører de helt perfekt!

Mental trening har stor effekt og setter deg i stand til å gjennomføre akkurat det du har trent på, uten å bli forstyrret av unødvendige tanker og uro elementer.

Ta grep om hverdagen! Små justeringer i hverdagen kan gjøre underverk, som for eksempel å stå opp en halvtime før du vanligvis bruker, komme på jobb i god tid, være forberedt og sette av tid til og planlegge dagen din. Slik kan du skape deg større handlingsrom.

I tillegg er det fra mitt perspektiv viktig å være fysisk aktiv. Det bidrar til å øke din fysiske kapasitet. Sammen med et sunt og balansert kosthold, gir du deg selv de beste forutsetninger for å lykkes.

Vi har behov for ro til å tenke og da må støykilder fjernes, det være seg mobiltelefon, sosiale medier og tv etc. Så våg å være beinhard i dine prioriteringer!

Skal du lykkes i å nå dine mål, må du også være villig til å yte maksimalt når det gjelder. I idretten har man sett at de som lykkes og vinner, drives av sin lidenskap for og bli enda bedre og det er uavhengig av alt annet.

Så våg å tenke stort, våg å drømme og finn din lidenskap.

Skal du nå dine mål, kreves det at du også trener på det som sitter mellom øra. For at drømmer skal bli til virkelighet, må du våkne opp å gjøre noe med dem!